גלי בסודו |

למה כל כך חשוב להיאבק בגזענות במגרשי הכדורגל?

גזענות בכדורגל

למי שלא מגיע למגרשי הכדורגל, קשה להבין את הסגנון הגזעני שמשתלט על השיח, המאפשר לאוהדים להפוך כל שחקן כדורגל ערבי לפועל בניין או מחבל. איך נראית גזענות בכדורגל, שאלתי את מתן סגל, מהקרן החדשה לישראל, שמנהל את התוכנית בועטים את הגזענות והאלימות ממגרשי הכדורגל.

"אוהדי מכבי תל אביב כבר עשרים שנה שרים: 'סלים טועמה מחבל' למה? כי שיחק קודם לכן בהפועל, או 'אל תשכח שבשמונה בבוקר אתה צריך לערבב את הטיח' צועקים לבירם כיאל שחקן שייצג את נבחרת ישראל. ואוהדי הפועל באר שבע צועקים על עבדולאי סק – שחקן כדורגל שחור 'יא כושי'".

זאת גזענות בוטה של גן ילדים, עד כמה היא משפיעה על זירות אחרות?

"מה שקרה ביציעי בית"ר לפני חמש שנים, שם בן גביר היה כמו מלך, הביא לו 15 מנדטים בבחירות האחרונות. אותו דבר עם ביבי וליברמן, רובי ריבלין ואהוד אולמרט. אתה רוצה להיות פוליטיקאי בכיר בליכוד לך לבית"ר – טדי זה הקוליסאום של ישראל".

איך נוצר החיבור בין בית"ר למפלגות הימין?

"החיבור בין בית"ר ירושלים לימין הוא חיבור שורשי. בשונה ממקומות אחרים בעולם, הכדורגל בישראל וארגוני הספורט בכלל הושקו על בסיס אידיאולוגיה פוליטית. כחלק מרצון הימין להשתלב בפוליטיקה הישראלית, הוקמה אגודת הספורט בית"ר. ההתקדמות של הימין בפוליטיקה מורגשת במגרשי הכדורגל. אם אנו טוענים שהכדורגל הוא תמונת המראה של החברה הישראלית, התואר הראשון בו זכתה בית"ר ירושלים ב-1975, התרחש שנתיים לפני המהפך של בגין."

"במהלך השנים הלך ודעת השיוך הפוליטי, בגלל הבעלות הפרטית של אנשי עסקים על המועדונים, אבל בבית"ר הזהות הפוליטית נשארה חזקה מאוד והיא מתוחזקת עד היום.
בקרב האוהדי בית"ר ישנו טשטוש זהויות בין האהדה לקבוצה לבין השיוך הפוליטי כך שפעמים רבות קשה להבחין האם הם לובשים חולצת לה פמליה או להב"ה. פוליטיקאים ימניים מגיעים למשחקים טעונים כמו למשל משחק מול בני סכנין או לפני הבחירות ומשמיעים אמירות קיצוניות, שאוהדי בית"ר רוצים לשמוע. חלק מהסיבוב לפני בחירות זה לא רק מחנה יהודה אלא גם אצטדיון טדי".

איך הגזענות משפיעה על המשחק?

"מחקר מעניין מאיטליה בחן ענישה של שחקנים בהתאם לצבע העור שלהם, וגילה ששחקנים שחורים מקבלים 20% יותר ענישה".
"כדי לבחון האם הבעיה היא אצל השופטים הסתכלו מה קורה במשחקים שהתקיימו ללא אוהדים במהלך מגיפת הקורונה, וראו שאין הבדל בענישה בין שחקנים שחורים ללבנים. מה שמוכיח, שהקריאות הגזעניות של האוהדים מצליחות להשפיע על שיקול הדעת של השופטים".

מה אפשר לעשות נגד הגזענות במגרשי הכדורגל?

"בעבר קיימנו פעילות עם המנהלת וההתאחדות לכדורגל להעלאת מודעות. שילבנו באנרים של קמפיין במשחקי הנבחרת. ובעידודנו הכניסה המנהלת הכרזה בתחילת כל משחק, שאין מקום לגזענות במגרשי הכדורגל".

"בנוסף, יזמנו את גם בשיתוף ההתאחדות לכדורגל את 'הנבחרת לאחריות חברתית'. אסופה של שחקני ושחקניות עבר והווה, מכל הליגות ומכל המגזרים, מוכרים ונערצים. הרעיון מאחורי זה, ששחקני כדורגל לא רוצים לדבר על נושאים חברתיים, כי האמירות שלהם ישמשו נשק לאוהדים יריבים. למשל, דני עמוס שיש לו קשר להקהילה הלהט"בית תמך בהם פומבית, וספג קריאות הומופוביות בלי הפסקה ובאופן מכוון – דבר שמוביל שחקנים לא להבטא בנושאים חברתיים. בהצטרפות לנבחרת הם יחד כקבוצה ממגוון רקעים, והחשש להתבטא פג"

איך הנבחרת פעלה?

נעשו פעולות יחסי ציבור, סרטונים שקוראים למאבק בגזענות, שחקנים הגיעו לכנסים, עם סיקור תקשורתי וטלוויזיוני, והשמיעו קולות שאוהדי כדורגל לא רגילים לשמוע מהשחקנים שלהם. והקול הזה משפיע. כששחקן כמו ערן זהבי מצטלם לפרסומת, ומצהיר שאנחנו שותפים במגרש יהודים וערבים, בסופו של דבר נשמע פחות קריאות גזעניות.

מה אתה עושה היום במסגרת התוכנית?

"לאחרונה ביצענו תהליך של מדידה והערכה לתוכנית על מנת לבחון באיזה אסטרטגיות יהיה נכון לפעול על מנת להמשיך לקדם את המסר שלנו ולהגדיל את המאבק בגזענות ובאלימות
בנוסף, פרסמנו את הדו"ח השנתי של ליגת העל, המראה שעונת 2022/23 היתה האלימה והגזענית ביותר בעשור האחרון. הדוח משקף את מה שקורה בחברה הישראלית שהפכה להיות מוקצנת יותר ואלימה יותר, והטענה שלנו ששימוש באותם כלים, כמו הגדלת הקנסות לא יביא לתוצאות"

מה כן יביא לתוצאות?

"צריך לשפר את הענישה ולהעניק יותר אחריות לאוהדים. יש שלושה דברים שאנחנו פועלים לקדם:
1. ענישה פרטנית במסגרת מסודרת. לא על בסיס החלטת שרירותית של שוטר, אלא עם תיעוד מצולם.
2. עירוב האוהדים בקבלת ההחלטות – רוב האוהדים לא גזעניים, והם צריכים להיות יותר מעורבים במה שקורה במגרש. התאחדות לכדורגל רוצה להקים ועדת אוהדים, אבל זו ועדה בלי שיניים. ואנחנו אומרים, תנו לה שיניים. תנו להם להיות שותפים בקבלת החלטות, איך להתמודד עם אירועי גזענות במגרשים.
3. חקירות פנים – יש ארגוני אוהדים שמתנהלים כמו עבריינים, כמו מאפיה, ובמקרים כאלה צריך שהמשטרה תיכנס, תחקור ותטפל."

שירי אוהדים רוויים בגזענות, ומה שקורה בגושי העידוד זולג החוצה. היום זו גזענות על מגרש הכדורגל ומחר זו הגזענות הממוסדת שחברי כנסת וח"כים פועלים לקדם. נקווה ששינויים לטובה במגרש יחלחלו גם לחברה.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא גיוון והכלה

לנה צ'רביצ'ניה | 27 באוגוסט 2023

מוגנות במקום העבודה

גלי בסודו | 19 באפריל 2023

החלוקים הלבנים נגד הדרת נשים

פוסטים אחרונים

מאיה שביט | 9 בספטמבר 2024

איך להשתמש בכלי AI בארגון?

מאיה שביט | 26 באוגוסט 2024

הקרב על הנרטיב בעולם של AI

נחי אלון | 21 באוגוסט 2024

טראומה קולקטיבית והחלמה

חגית שמלי | 20 באוגוסט 2024

איך לשלב נתונים בבקשת מענק?

מאיה שביט | 8 באוגוסט 2024

בינה מלאכותית מושגי יסוד

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה