טל חלמיש |

תשעה קמפיינים עיצוביים ששינו את העולם

MeToo

כשחושבים על דברים ששינו את העולם, כמעט ואף פעם לא עולה המילה עיצוב לראש. ברוב המקרים נחשוב על דמויות היסטוריות –  נפוליאון, איינשטיין, מרגרט תאצ'ר, או על המצאות כמו המכונית, הנורה, המחשב. אבל עיצוב? כן, כן רבותי! עיצוב מעביר מסר, עיצוב משנה מציאות.

להלן, תשע דוגמאות לעיצובים ששינו את העולם. חלקם בפשטות, חלקם בדרכים מתוחכמות. עיצובים שגרמו לשינויים, הניעו תהליכים ועיצבו תודעה.

1. קמפין MeToo#

אם חייתם בכדור הארץ בשנה האחרונה כנראה שמעתם על תנועת MeToo#. תנועת MeToo# קיימת מספר שנים אך, את הויראליות שלה השיגה אודות קמפיין ההשאטג. ברשתות החברתיות הופץ סיפור אישי על הטרדות מינויות בליווי ההאשטג וזאת במטרה להמחיש את ההיקף הרחב של אלימות מינית. במהירות חסרת תקדים, מיליוני נשים מסביב לעולם החלו לשתף בסיפורים אישיים תוך ליווי של MeToo#. בארץ ההאשאג התפתח לעוד מסרים, בניהם #מאמינה לך של תנועת כולן.

מסר עיצובי שלמדנו: וויראליות וויראליות וויראליות. הצלחתו הרבה של הקמפיין תלויה במידה רבה הכמה קל לשתף אותו ולמצוא אחרים ששיתפו גם. באמצעות אייקון (#השטאג) ו 2 מילים – המסר עבר. לפעמים הדברים הגדולים ביותר הם גם אלו הפשוטים ביותר.

למידע נוסף על אקטיביזם דיגיטלי מוזמנים לקרוא את דו"ח המחקר: אקטיביזם ומחאה בעולם הדיגיטלי – הזדמנויות, אתגרים, כלים ודרכי פעולה.

2. מימים

בשנה האחרונה, עם סבבי הבחירות הוצא לאור מם ברשתות החברתיות עם המילה "לך". "לך" היא אחת מסיסמאות המחאה התמציתיות ביותר, היא יצאה מבלפור במטרה לקרוא לראש הממשלה להתפטר ונפוצה ברחבי המדינה וברשתות החברתיות. יוצר הקמפיין, הכותב והמעצב רוני ד'ונביץ' עשה שימוש בלוגו המזוהה עם הליכוד ועיקרו הצורה של האות ל' והפך אותו לסיסמה מחאתית כנגד ראש הממשלה. השימוש בסיסמה מוכרת מלמד על חשיבותם של סמלים. באמצעות הזיהוי הברור של הלוגו של הליכוד המסר נקלט וצבר פופולריות רבה.

מסר שיווקי שלמדנו: כתוצאה מהפופולריות של קמפיין "לך", הוצאו לאור תגובות שונות עם סיסמאות מחאתיות שונות כמו: "בואי" ו"לכו אתם". אפילו "קניידלך" ראיתי באינטרנט, תאמינו או לא. שחררו שליטה על העיצוב שלכם, תנו אותו בשימוש חופשי לאנשים ותתפלאו לראות כמה ממים ייצאו ממנו. זה רק יגביר את הוויראליות של היצירה שלכם.

3. Hope של ברק אובמה

במהלך הבחירות הארצות הברית ב-2008, פורסמה כרזה של ברק אובמה שהפכה לאחד מהסמלים האייקונים ביותר בארצות הברית. הכרזה שעוצבה על ידי שפרד פיירי (Shepard Fairey), רכשה הכרה מיידית וסחפה אחריה שלל תגובות הכוללות חיקויים שונים ווריאציות.  אחת מן הוורציאות השונות הוא הכרזה השנויה במחלקות של ראש הממשלה בנימין נתניהו עם חבל התלייה.

מסר עיצובי שלמדנו:
הצלחת הכרזה תלוייה במידה רבה בהשענות שלה על מסורות עבר. הכרזה הושפעה ממסורות היסטוריות של מועמדים פוליטיים כמו קנדי, לינקולן וצ'ה גווארה. ההתכתבות עם מנהיגי עבר מעלה באופן בלתי מודע את אובמה כשווה ערך אליהם.


צייר: שפרד פיירי

4. הסטורי של אווה

הסטורי של של אווה הוא מיזם חברתי המוצג כסרטונים קצרים (סטורי) שמטרתם להעלות את המודעות להנצחת השואה ככלל, ולסיפורה של אווה היימן בפרט. הסטוריז המציגים את סיפור חייה של אווה מזווית אישית ונראה כאילו אווה בעצמה צילמה את המתרחש – אכזריות הגרמנים, לקיחת זכויות, הכרח ענידת טלאי צהוב וכו'. הסטורי של אווה זכה לתהודה עולמית, ובפחות מיומיים הגיע למעל 100 מיליון צפיות ברחבי העולם. התגובות למיזם היו חלוקות ויש שטענו שהשימוש במדיה זו גורם לזילות השואה.

מסר עיצובי שלמדנו:
שימוש באמצעים טכנולוגים מודרניים כדי להמחיש אירוע "מפעם". במהלך הסטוריז מוצגים פילטרים, האשטאגים אימוג'י ושאר אלמנטים הלקוחות מהאינסטגרם – שפה מוכרת למשתמשי האינסטגרם. עיצוב הסטורי בדרך זו מלמד הן על הויראליות והעוצמה הטמונים באמצעים אלו וגם על הרגישות שיש לנקוט כדי לא ליצור זילות של ההיסטוריה.

5. לגרום לילדה לבכות = להציל את חייה

לגררום לילדה לבכות זה קמפיין נועז המציג תמונות וסרטונים של ילדים בוכים וזאת במטרה להציל אותם. התבלבלתם? לא בטעות. בקמפיין גאוני, מציגים רופאים שונים כי הבכי של התינוק במרפאה הוא למעשה זה שמציל אותם. על כן, הם טוענים לתרום לקמפיין makeachildcry.com, במטרה לגרום לתינוק לבכות ולהציל אותו ממחלות שיכולות להמנע בטיפול רפואי הולם.

מסר עיצובי שלמדנו: שימוש בזעזוע ובאלמנטים נועזים. בתחכום רב, הקמפיין מציג תמונות נוגעות ללב על מנת להעביר את המסר ההפוך ובזאת ליצור אלמנט הפתעה ולעורר עניין אצל הצופה.

6. זו מעולם לא היתה שמלה

הקמפיין המתוחכם הזה הוא הזמנה מיוחדת של חברת תוכנה B2B לעורר שיח ולשנות תפיסה באשר למסוגלות של נשים. בקמפיין לקחו את הסמלים המוכרים של שירותי נשים והציגו את השמלה כגלימה. כזו שנראית של גיבורת על כאשר מתחת הכיתוב "זו מעולם לא היתה שמלה". הכיתוב מנכיח את המסר כי גם דברים שנראים כעובדות מוצקות – יכולים להשנות באמצעות הסתכלות מחודשת.

מסר עיצובי שלמדנו:
העברת מסר באמצעות עיצוב מחדש של סמלים אייקונים. כך, גם שלט של שירותים מקבל משמעות עוצמתית.

7. יום המעשים הטובים

לא רק אצלנו. גם ברחבי העולם קמות יוזמות נפלאות לעשיית 'מעשים טובים'. אחד הקמפיינים המוצלחים לעשיית טוב הוא GivingTuesday#. הקמפיין שנוסד ב-2012 בשיתוף של האו"ם, שם לעצמו מטרה להעלות את המודעות לאקטיביזם ועשיית טוב באמצעות קביעת יום קבוע בשנה שיוקדש לנושא. הצלחת הקמפיין נבעה מההזמנה לאנשים לתייג את עצמם עושים מעשה טוב בליווי של האשטג  #unselfie. יוזמה דומה שהפכה גם היא לבין לאומית היא יום המעשים הטובים.

מסר עיצובי שלמדנו:
יישור קו עם הטרנדים המובילים ועם התנהגות חברתיות פופולרית. הקמפיין ניצל את מגמת הסלפי ב-2013 כדי לרתום את האנשים לעשות טוב.

8. קמפיין הטבעונות של Vegan Friendly

בשיא המתח הטלוויזיוני של שנת 2020, בגמר הישרדות VIP – שודרה הפרסומת הראשונה לקידום טבעונות בישראל. הפרסומת החלה כמו כל פרסומת רגילה למוצרי בשר בסופר. ההפתעה הגיעה כאשר זוג ישראלי מבקש בשר טלה "טרי טרי" ובמקום בשר מעובד הם מקבלים טלה צעיר חי. הקמפיין הוגדר כהצלחה וגרף שלל תגובות.

מסר עיצובי שלמדנו:
שימוש באירוניה. יוצרי הקמפיין השתמשו בסלוגן המוכר "טרי טרי" המעלה באופן אוטומטי אסוציאציה של בשר ודרכו שידרו את המסר ההפוך – טבעונות.

9. הבושה עוברת צד, קמפיין 'Look at me'

ביום האישה ב-2015, הושק בבריטניה שלט חוצות של אישה עם פנים חבולות ומצידה מתנוסס בגאון הכיתוב "הסתכלו עלי". כאשר עוברי אורח הסתכלו על התמונה של האישה, קורבן לאלימות במשפחה, פצעיה התחילו להחלים.  מטרת הקמפיין היתה לעורר את המודעות ליכולת של עוברי האורח להציל את קורבנות האלימות. בישראל, הושק קמפיין דומה למיגור אלימות במשפחה בשם הבושה עוברת צד. גם הם ביקשו להתמודד עם התופעה באמצעות שינוי המרחב הציבורי – שלטי חוצות.

מסר עיצובי שלמדנו:
מסר עיצובי שלמדנו – עיצוב אינטראקטיבי "לפרצוף". שימוש בתמונות שהופכות את הבטן (גם אם הן לא מזעזעות כמו הקמפיין הבריטי) יכול להעביר את המסר כי הכל יכול להשתנות באמצעות אכפתיות והתבוננות.

 

כותבת הפוסט טל חלמיש, מייסדת שותפה יחד עם שחר בכור ב-FineLine. עסק חברתי המאפשר לבנות פלטפורמות דיגיטליות לעמותות ומיזמים חברתיים.

הפוסט מבוסס על פוסט של קאנווה: https://www.canva.com/learn/cause-marketing/

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא אתרים ודיגיטל

מאיה שביט | 9 בספטמבר 2024

איך להשתמש בכלי AI בארגון?

מאיה שביט | 26 באוגוסט 2024

הקרב על הנרטיב בעולם של AI

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    פוסט מעולה. מעניין ומלמד. אוהבת את השילוב בין העולמות. מסר עיצובי שלמדתי: חלוקה של התוכן באופן ברור ותבניתי עם מספר הדוגמאות שעונה לציפיות הכותרת :)

    כתבו תגובה