רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
ב-3 בנובמבר 2024 נערכו הבחירות לנשיאות במולדובה, ובהן זכתה הנשיאה המכהנת, מאיה סנדו. ניצחון זה הושג בפער קטן מאוד, והבחירות חשפו לא רק את הקרע בחברה המולדובית, אלא גם את הסיכונים הגבוהים לדמוקרטיה של המדינות באזור ההשפעה של רוסיה. מנגד – תוצאות הבחירות במולדובה מדגישות את חשיבות החברה האזרחית ומעורבות גבוהה של אזרחים, כולל כאלה שמתגוררים מחוץ לגבולות המדינה.
הבחירות במולדובה נערכו בשני סבבים. בסבב הראשון הובילה סנדו עם פער משמעותי (42.4% מול 25.9%) על פני יריבה, אלכסנדר סטויאנוגלו, המייצג את המפלגה הסוציאליסטית הפרו-רוסית. בסבב השני, הנשיאה המכהנת הבטיחה את מעמדה עם 55.33% מקולות הבוחרים (מול 44.67%), והצהירה שהעם המולדובי "נתן לעולם שיעור בדמוקרטיה הראוי להיכנס לספרי ההיסטוריה". אך הניצחון היה תלוי על בלימה וככל הנראה לא היה קורה אילו המהגרים ממולדובה שמתגוררים במדינות אחרות, לא היו נוטלים חלק פעיל בפוליטיקה המולדובית.
מולדובה קיבלה מעמד של מועמדת לאיחוד האירופי ביוני 2022. במשאל עם שנערך באוקטובר במקביל לסבב הראשון של הבחירות, נדרשו האזרחים לאשר שינויים בחוקה המביעים תמיכה בכיוון האירופי. למרות שהסקרים הראו כי רק 36% מהאזרחים מתנגדים לכניסתה של מולדובה לאיחוד האירופי, תוצאות האמת במשאל הראו פער זעיר בלבד לטובת התומכים (50.35% מול 49.65%). מגמות ההתקרבות לאירופה החלו במולדובה כבר ב-2002, כשנשיא המדינה דאז, ולדימיר וורונין, חתם על צו להקמת ועדה לאומית לאינטגרציה אירופית. בהמשך, ב-2009, הביאה קואליציית מפלגות המרכז הישגים משמעותיים מול האיחוד האירופי, כולל ביטול הצורך בוויזה ויצירת אזור סחר חופשי.
עם זאת, תומכי הערכים האירופאיים כשלו בהבאת השינוי בחייהם של האזרחים המולדובים. בעיות כמו עוני, שחיתות וחוסר צדק חברתי נותרו בעינן, מה שהוביל לאכזבה בקרב האזרחים, וכמעט להפסד בבחירות. האזרחים המולדוביים הביעו אכזבה לא רק מהפוליטיקאים שלהם, אלא גם מהאיחוד האירופי, שמבחינתם לא טרח לסייע להם בבעיותיהם.
מאיה סנדו זכתה בבחירות בשנת 2020 כאשר במצע שלה עמדה הבטחה מפורשת להילחם בעוני ובשחיתות, לבצע רפורמות משפטיות ולפתח את מערכות הבריאות והתעסוקה. אירופה התפעלה מהנשיאה הצעירה תומכת המערב. היא הצליחה לעורר אופטימיות ובכך למשוך אליה קולות מהמחנה הנגדי. למרות שדווקא היו לה הישגים בתחום פיתוח החברה האזרחית, רבים מהבטחותיה לא מומשו, והקרע בחברה בין תומכי רוסיה לבין תומכי המערב העמיק.
עם זאת, אין להתעלם מהעובדה שבמהלך כהונתה של סנדו כנשיאה התחזקו משמעותית מוסדות החברה האזרחית במדינה. כך, למשל, בספטמבר 2024 זכו מספר ארגונים אזרחיים ממולדובה בפרסי האיחוד האירופי על תרומתם לפיתוח בר-קיימא של קהילות מקומיות, קידום שקיפות, פיתוח החברה האזרחית, קידום שוויון מגדרי, התקדמות משמעותית בתחום הכלכלה הירוקה וחיזוק עמידות החברה מול דיסאינפורמציה, פייק ניוז ומניפולציות של מידע.
בחירות 2024 הציבו אתגרים רבים: מקרי קניית קולות, "תיירות בחירות" מאורגנת בידי רוסיה והתקפות סייבר על ועדת הבחירות המרכזית. אך למרות זאת, הבחירות הוכרו כמאורגנות ותחרותיות, עם אחוז הצבעה גבוה ושיא בהצבעת האזרחים המתגוררים מחוץ לגבולות המדינה. במולדובה, כמו במדינות רבות, ניתן להצביע בבחירות בקלפי שבשגרירות המדינה ואין צורך להגיע פיזית לשטחה. מעניין כיצד היה משתנה המערך הפוליטי בישראל, אילו גם היא הייתה מאפשרת לכל אזרח הצבעה דרך השגרירויות.
לקראת הבחירות, ובמיוחד הסבב השני, החברה האזרחית המולדובית הצליחה להתארגן ולעמוד מול לחצים חסרי תקדים מצד רוסיה, תוך שהיא מעודדת הצבעה בעד עתיד הפונה מערבה. דוגמה ברורה למה שצפוי היה להם במקרה של תבוסת סנדו, המולדובים קיבלו מגאורגיה, שממשלתה לא הצליחה לעמוד בפני הלחץ הרוסי ונאלצה לוותר על הצטרפות לאיחוד. כתוצאה מכך, גאורגיה עומדת כעת בפני שסע חברתי חסר תקדים, בפני סנקציות מצד האיחוד האירופי וארצות הברית, ומתקיימות שם הפגנות ענק שאינן נפסקות כבר כמה חודשים.
נראה שהתוצאה הצמודה הובילה את הנשיאה להכיר בדרישת העם לשינויים משמעותיים במדיניותה.
"מולדובה, ניצחת! שמעתי את קולכם – את קולם של אלה שתמכו בי, וגם את קולם של אלה שלא. אני מבטיחה להיות נשיאה של כולכם" אמרה סנדו.
בשנה הבאה צפויות במולדובה בחירות לפרלמנט, והיכולת של סנדו ומפלגתה ללמוד מהטעויות עשויה להשפיע בצורה ניכרת על עתידה הפוליטי של מולדובה.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
כתבו תגובה