רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
המחנה הדמוקרטי-ליברלי מציע אידיאולוגיה ומצע רעיוני חזקים ומבוססים, אך נמצא בנחיתות תקשורתית חריפה, המונעת ממנו להשפיע על דעת הקהל ולעצב תודעה. אחת הסיבות לנחיתות התקשורתית היא "נפילה" של אנשי המחנה לשלוש מלכודות תקשורתיות מרכזיות.
הפוסט הבא מבוסס על הרצאתו של ד"ר עודד אדומי-לשם, פסיכולוג פוליטי וחוקר בכיר במעבדה לפסיכולוגיה של סכסוכים ופיוס באוניברסיטה העברית, במסגרת סדנה תקשורתית שערכה קואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה.
המחנה הדמוקרטי, באופן עקבי, מפנה את הזרקור אל היריב הפוליטי, שאכן עושה ואומר דברים איומים, אך התוצאה בעייתית. כך למשל, היריב מתבטא או עושה דבר מה שערורייתי, ובתגובה ארגוני המחנה ודוברים פוליטיים מרכזיים מגיבים בזעזוע: "הוא שקרן", "הוא גנב", "היא איומה ונוראית" וכו'. הכוונה אמנם טובה, אך התוצאה פחות: היריב, שאולי עד לפני רגע היה מוקצה ונחשב לדמות שוליים סהרורית, נכנס לסרקולציה של השיח הציבורי, מקבל תהודה אדירה בתקשורת המיינסטרים, ומבסס את מעמדו כדמות לגיטימית.
"המחנה הדמוקרטי חושב שהוא צובר נקודות כי הוא צודק, וכי ניתן להמיר צדק לכוח פוליטי", אומר עודד, "אך זה לא נכון. צדק לא תמיד מנצח, והגישה הזו בעוכרינו. עיסוק אובססיבי ביריב הפוליטי הוא הרסני. כשמישהו נמצא בכל מקום, גם אם עלה לכותרות בהקשר שלילי, המסר לציבור הוא שהאדם הזה הוא בעל כוח – מנהיג. בנוסף, נוכחות יתר של היריב מנרמלת את מעשיו הקיצוניים, כיוון שבהגדרה, מעשים קיצוניים נעשים פחות קיצוניים כשהם תדירים. כשאנו מנכיחים את היריב יתר על המידה, אנו למעשה נותנים לו את השליטה על השיח הציבורי, ומעתה והלאה הוא זה שיוביל, ולנו נותר רק להגיב עד אין קץ."
כל מנהל שיווק יודע שכדי למכור מוצר צריך לפנות לרגש ולא לראש. הצפת השיח בנתונים סטטיסטיים או מחקריים שמדגישים את צדקת דרכנו, שווים כקליפת השום מול סיפור אנושי מרגש או סרטון אותנטי. דוגמה בולטת לכך היא נושא המאבק בהתחממות הגלובלית: הוכחה אמפירית מדעית שכדור הארץ מתחמם, לא משיגה את אותו האימפקט כמו סרטון ויראלי אותנטי של ניו יורק השמשית וחסרת השלג בחודש ינואר.
"מחקרים מדעיים מראים שמחקרים לא משכנעים", אומר עודד, "החלטות פוליטיות מתבססות במידה רבה על שאלות של זהות, רגשות, אינטואיציה וסיפורים…"
"אינהרנטית, המחנה הדמוקרטי-ליברלי, נרתע מכוח, כי דמוקרטיה משמעה ביזור כוח", מסביר עודד, "אנשים דמוקרטים-ליברלים משייכים כוח לדברים שליליים, יש הנחה סמויה שצריך להימנע מכוח, אך בפוליטיקה כוח הוא דבר נדרש."
אחת הדוגמאות הממחישות את הרתיעה היא ההתגייסות האדירה של האזרחים וארגוני המחאה נגד ההפיכה המשטרית לטובת המפונים, החיילים והמגויסים למילואים בשבועות הראשונים שאחרי ה-7.10. למרות שהללו, בתגובתם המהירה, נתנו מענה קריטי במקומות בהם המדינה נכשלה כישלון צורב – ארגון הסעות, אספקת ארוחות חמות לחיילים, מציאת פתרונות לינה למפונים ועוד – רובם נרתעו מלקבל הכרה על מעשיהם.
דוגמא נוספת היא התגובה "החלבית" של האופוזיציה לקריאות ח"כים מהקואליציה לעצור את ראשיה, בני גנץ ויאיר לפיד, בגין "המרדה" במהלך ינואר 2023. לדעתו של עודד, במקרה כזה היה מקום לתגובה משמעותית יותר של גנץ ולפיד כמו הסרת החסינות ומוכנות להיעצר.
מאבקים אזרחיים לאורך ההיסטוריה הוכיחו כי יש לשלב בין גישה חיובית, מאחדת ומקרבת, ובין שימוש לגיטימי בכוח. על המחנה הדמוקרטי-ליברלי להמשיך ולנקוט בגישה חיובית שמציעה חזון מאחד, תקווה וחלום, אך בו בזמן, יש לזכור כי במקומות מסוימים יש לנקוט בשפה ומעשים ברורים יותר – וכמובן, בלי לגלוש לאלימות.
במהלך ספטמבר 2024, השתתפנו בסדנה תקשורתית שערכה קואליציית שתי המדינות של יוזמת ז'נבה. אחד המפגשים התקיים עם ד"ר עודד אדומי-לשם, פסיכולוג פוליטי וחוקר בכיר במעבדה לפסיכולוגיה של סכסוכים ופיוס באוניברסיטה העברית. בין היתר, חוקר עודד את התקווה: האם יש לה ערך בפני עצמה? וכיצד אפשר לנצל את כוחה של התקווה באופן יעיל יותר במישור הפוליטי? נדמה שזה היה גם הקו הבולט במפגש: עודד שם על השולחן באופן אמיץ את המלכודות שכולנו – ארגוני חברה אזרחית, אקטיביסטיות ופעילים חברתיים ממחנה השמאל – נופלים אליהן פעם אחרי פעם, במטרה להציע פתרונות מעשיים ומבט מחודש ומלא תקווה על דרכי הפעולה בשדה התקשורתי.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
רשום בבלוג שלוש מלכודות "...בני גנץ ויאיר לפיד, בגין "המרדה" במהלך ינואר 2025" 2025 למיטב ידיעתי עוד לא התרחשה... ;-)
מתקנת. תודה
כתבו תגובה