חובב ינאי |

בחירות ברשויות המקומיות: הכירו את חברות וחברי המועצה שלכם

חברי מועצה

לקראת הבחירות ברשויות המקומיות אני רוצה להמליץ: הכירו את חברות וחברי המועצה שלכם. אם במשך שנים נתפס השלטון המקומי כמושחת, וזכה למערכונים שליליים בארץ נהדרת, בשנים האחרונות המצב השתנה. השלטון המקומי זוכה להערכה רבה בזכות העול הגדול שנפל על הרשויות בתקופת הקורונה וההתמודדות שלהן עם היעדר תקציב מדינה וחוסר יציבות שלטונית.

בין אם את רצה למועצת העיר, ובין אם אתה פעיל בארגון חברתי הרוצה להשפיע על המדיניות של הרשות המקומית באזור מגוריך, כדאי לכולנו להכיר היטב את חברי וחברות המועצה שלנו, ואת מי שעתידים להתמודד על מקום במועצת הרשות.

למה כדאי לנו להכיר את חברי המועצה שלנו?

כי מדובר על מערכת היחסים הבסיסית ביותר שלנו עם הפוליטיקאים. זה נכון באופן כללי ובפרט בשלטון המקומי, כי הם נמצאים קרוב לבית, ואת הקרבה הזאת אפשר לתרגם לשיח בונה ומקדם.

הם באים עם אג'נדה – חברות וחברי המועצה נבחרים לא פעם בזכות הפעילות הציבורית שלהם כאקטיביסטים. היכרות עם הסוגיות שמעסיקות אותם עשויה להוליד שיתופי פעולה מעניינים סביב תחומי העניין המשותפים.

הם באים בממשק עם בעלי תפקידים נוספים – קחו למשל פעיל חברתי הנאבק על סוגיות אקלימיות וסביבתיות, שהופך לחבר מועצה המחויב לתחום. החיבור שלכם אליו הוא קצה חוט לדרג הבכיר. אותו חבר מועצה יכול לגלות שסגן ראש המועצה ביישוב שלו, מתעניין גם הוא בתחום ואף מחזיק בתיק הסביבה, עומד בראש ועדת הסביבה הרשותית ואמון על פרויקטים סביבתיים רבים בתחום הרשות. וכך, אנו עשויים לא רק למצוא שותף ופרטנר נלהב לעמדות ולתפיסות שלנו, אלא גם גורם שעשוי להיות שער הכניסה שלנו להשפעה על המדיניות הסביבתית בתחום הרשות.

כי בתקופת הבחירות הם פתוחים לציבור יותר מתמיד  – הבחירות ברשויות המקומיות הן תקופת זמן טובה לפגישות כאלה, כי הפוליטיקאים רגישים לתשומת הלב שהם מקבלים מהציבור בניסיון להיבחר, וגם כי יש להם אינטרסים שהיו רוצים לקדם, וישמחו לראות שיש מי שחולק איתם עולם ערכים דומה. בפגישות אלה תוכלו לשמוע מה מעסקים את אותם, ולמצוא ממשקים משותפים לסדר היום אותו תרצו לקדם.

ההיכרות עם חברות וחברי המועצה ועם המועמדים צריכה להתחיל במידע הגלוי, הנמצא בערוצי הסושיאל של המועמדים, בכתבות בתקשורת המקומית והארצית ובתוצאות החיפוש השונות בגוגל. מכל אלה ניתן ללמוד הרבה על סדר העדיפויות שלהם, רגע לפני שקובעים פגישה או מזמינים לחוג בית שתארגנו.

קצת על מבנה הרשות המקומית

הכוח נמצא אצל ראש או ראשת הרשות – הבחירות לראשות הרשויות המקומיות הן בחירות ישירות, והדבר מעניק לגיטימציה רבה וכוח רב לראש הרשות. כך, ברוב הרשויות, ראש הרשות הוא הדמות המזוהה ביותר עם הנעשה ברשות המקומית. ראש הרשות הוא זה שממנה את סגניו ומעניק להם סמכויות, תיקים ותפקידים שמשפיעים גם הם במידה רבה על עיצוב המדיניות ברשות המקומית.

תפקידים בשכר לעומת תפקידים בהתנדבות – היכולת של נבחרי ונבחרות ציבור גדולה יותר כשהם בתפקידים בשכר כמו למשל סגנים, וקטנה יותר כשהם פועלים בהתנדבות – כך לגבי רוב חברי המועצה. שימו לב מי הפרטנר שלכם ומה האינטרסים שלו.

איך נשתף פעולה עם חבר מועצה שאין לו תפקיד בשכר? החברות במועצת הרשות המקומית והפעילות בה ללא שכר היא אתגר בקידום תהליכים – הזמן המוגבל של חברי וחברות המועצה בין עבודה, למשפחה, למועצה מקשה עליהם. הכרה באתגר הזה עשויה לסייע לארגונים וליוזמות חברתיות לחשוב איפה מקלים על חברי המועצה. הנגשת ידע מקצועי, רתימת שותפים לפעילות ויצירת לובי מקומי תיטיב עם האינטרסים שלכם ושלהם.

מה לעשות אחרי שהכרנו את הנבחרים והמעומדים ברשות המקומית?

ברמת המועמדים, לעשות חוגי בית ומפגשים להעלאת הנושאים החשובים לכם ברשות המקומית, ולנצל כל במה כדי להסביר את הצורך בקידום הנושא. לאחר הבחירות – בקשו להיכנס לוועדות הרלוונטיות במועצה, ואם אין כאלה אז להקים מסגרות שיוכלו לתמוך ולחבר את בעלי העניין ליוזמה שלכם. בנוסף, כל הזמן פעלו לרתום תושבות ותושבים למען קידום המדיניות שלכם כדי לתמוך בעשייה גם ברמת השטח.

אפיק פעולה נוסף שיש בו פוטנציאל הוא חיבור הפעילות המקומית שלכם לנעשה ברשויות אחרות: ארגוני חברה אזרחית, כמו חיים וסביבה, מרכזים לצדק חברתי, יוזמות אברהם ישראל חופשית ועוד פועלים בשנים האחרונות לרשת גם בין פעילויות מקומיות של ארגונים וגם בין חברי וחברות מועצה. היעזרו בארגונים חשובים אלה, יש להם הרבה ניסיון וידע.

אם נשקיע בהיכרות טובה עם נבחרות ונבחרים, מועמדות ומועמדים לקראת הבחירות לרשויות המקומיות, ואם נכיר בשאיפות ובמגבלות של חברי וחברות המועצה, בין אם הם מכהנים בשכר או בהתנדבות, נוכל להבין עם מי מהם כדאי לשתף פעולה לאחר הבחירות ולקדם את המדיניות החשובה לנו.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא בחירות מקומיות

גלית יחיא צפדיה | 14 באוגוסט 2023

חוגי בית – איך נעשה את זה נכון

פוסטים אחרונים

לנה צ'רביצ'ניה | 12 באוקטובר 2023

כיצד לתמוך בצוות ובארגון בזמן משבר?

מיכל גרינברג כורך | 25 במרץ 2024

מי הם גופי העיתונות העצמאית בישראל?

אסיה לדיז'ינסקיה | 10 במרץ 2024

מה עושה דוברת שהיא גם מנהלת סושיאל?

תומר אביטל | 26 בפברואר 2024

תקווה עכשיו!

שולחן המערכת | 11 בפברואר 2024

איך תמצו את תקציבי הממשלה?

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה