רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
בחודש אוגוסט 2024 אושר בכנסת תיקון לחוק הגנת הפרטיות. התיקון מהווה עדכון חשוב לחוק המקורי שנחקק בשנת 1981. התיקון קובע הסדרים חדשים אשר מתאימים את המצב החוקי בישראל למדיניות הרווחת באירופה ומדינות ה OECD ולא פחות חשוב, קובע התאמות לשינויים טכנולוגיים של השנים האחרונות.
נזכיר כי חוק הגנת הפרטיות הוא החוק המרכזי בישראל שעוסק בהגנה על "מידע אישי". "מידע אישי " הוא בין היתר שמות של אנשים, מספרי תעודות זהות, מידע רפואי, מידע על מצב כלכלי, מידע על אמונות פוליטיות ודתיות, מידע על מעמד אישי ומשפחתי וכיוב'.
כידוע, עמותות רבות מספקות שירותים לאוכלוסיות שונות, כולל אוכלוסיות מוחלשות. לפיכך, רוב העמותות, מחזיקות בידן מידע אישי רב, שיש להגן עליו בהתאם לחוק. כפי שנפרט בהמשך, אי-ציות לחוק החדש, עלולה לגרום להטלת קנסות כספיים משמעותיים על עמותות.
התיקון מקנה לרשות הגנת הפרטיות סמכות להטיל עיצומים כספיים (קנסות מנהליים) בגין הפרות של חוק הגנת הפרטיות ותקנות אבטחת המידע.
המשמעות היא שהחל מכניסת התיקון לתוקף, עמותות יהיו חשופות לקנסות בשיעור עשרות ואף מאות אלפי ₪ בגין הפרות של דיני הפרטיות.
החוק קובע חובות חדשות למינוי ממונה הגנה על הפרטיות בארגון. ממונה הגנה על הפרטיות (DPO) הוא עובד בארגון, או נותן שירות בארגון, שתפקידיו הם:
החוק החדש מאפשר בסעיף 15א לתובעים להגיש תביעות מבלי להוכיח נזק. תביעות אלו אמנם מוגבלות לסכום של 10,000 ₪, אולם יש לזכור כי יכולות להיות מוגשות על ידי תובעים רבים ולגרום לסיכונים כלכליים מוחשיים. זאת בנוסף לעלויות הנלוות של ייעוץ משפטי וניהול הליכים.
אם אתם מסמנים 'V' על אחד מהסעיפים הבאים, עליכם להיערך בוודאות לתיקון החוק:
לקראת הכניסה לתוקף של החוק, אני רוצה להציע לעמותות סדר פעולות פשוט,
שבאמצעותו הן תוכלנה לוודא כי הן פועלות לפי החוק, ולצמצם סיכונים משפטיים וסיכונים כלכליים בגין הפרות שונות.
להלן סדר הפעולות:
עובדים ומתנדבים של העמותה צריכים לעבור הדרכות מודעות וריענון כדי לצמצם סיכונים לאירועי אבטחת מידע כתוצאה מכשל אנושי.
כמובן שנדרש לטפל גם בצד הטכנולוגי – לוודא שהמערכות הארגוניות מוגנות לפי דין, בסטנדרט מקובל.
שימו לב שההיערכות בתוך העמותה לוקחת זמן. אני בהחלט ממליץ לא לחכות לרגע האחרון, ולהתחיל את התהליך מוקדם ככל האפשר!
ניתן להיעזר במשרד חיצוני לייעוץ או הכוונה בנושא הגנת הפרטיות ואבטחת מידע – עורך דין מומחה לתחום דיני הגנת הפרטיות ואבטחת המידע, שהוא גם DPO בהכשרתו, יוכל ללוות את העמותה בתהליך העבודה.
*המאמר נועד לצרכי סקירה והעשרה. התוכן במאמר לא מהווה ייעוץ משפטי ואין להסתמך עליו ככזה.
עו"ד מוטי כהן מלווה מוסדות וארגוני תרבות בתחום הגנת הפרטיות ואבטחת מידע. זאת בנוסף לניסיון ניהולי רב שנים בתחום ותוך היכרות מעמיקה של צרכי המוסדות.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
כתבו תגובה