שמוליק דוד |

עונת הבחירות החלה: 10 דרכים להשפיע על סדר היום

להשפיע על סדר היום

מה קורה פה? אחרי שנים של המתנה, הוכרזו בחירות. הכנסת התפזרה כלא היתה. ותוך ימים, שתי מפלגות מתפצלות לשניים. עוד אחת ניטשת על-ידי מנהיגיה. סיעה אחת מתרסקת ושנייה עסוקה בעימותים אישיים עזים. אישים מרכזיים נפרדים בזה אחר זה מהזירה, מי בחיוך וקידה ומי בנאומי תוכחה. שחקנים ותיקים יוצאים בהודעות "דרמטיות". ועוד.

ולפתע צצים מטאורים. עוד אין יודע מה דרכם, אבל הם כבר סוחפים הד תקשורתי עצום, ושובל מצטרפים זריזים לשורותיהם. מפלגות, שהמתינו מאחורי הקלעים, מגיחות פתאום ומנסות להתמקם מול קהלן.

עונת הבחירות, מה זה אומר?

בחירות הן עונת מעבר, ויש לצפות כי יחולו בהן תופעות אקלימיות תזזיתיות. ובלשון האנתרופולוגים הפוליטיים, בחירות הן תקופה לימינאלית, עונת "סף", שבה גבולות נקבעים מחדש. בחירות הן גם טקס מעבר ענק: טקס קרניבלי, שבו אנחנו מעצבים וקובעים מחדש את דרכנו המשותפת. מסמנים את זהותנו המשותפת ואת הזהויות הנבדלות. השיח הפוליטי בשיפוצים.

בעונת הבחירות, חלק מהשחקנים מחשבים מחדש את מסלולם לאור אידאולוגיה, ורבים – מחפשים נואשות את מיקומם לנוכח סקרים והערכות מצב מהירות. הם תרים אחר שיטות להגביר את כוחם, ולבטא את סדר היום שלהם.

לנוכח הקלחת, אנחנו נבוכים לא אחת למראה תוכניות הסינגור הפרלמנטריות שנזרקות למגירה, שותפים שנעלמים ואין לדעת אם ישובו, ומביטים בתימהון איך מעשי ידינו טובעים בקלחת. אז מה בכל זאת אפשר לעשות בתקופה הסוערת הזאת?

עיצוב אסטרטגיה

1. הערכת מצב

גם במערבולת המוטרפת משהו, יש היגיון. ובעיקר, יש המון מידע זמין, ונודה על האמת, פשוט מרתק. ננסה ללמוד את המציאות הפוליטית החדשה, ולהבין את חוקיותה. נתאמץ להעריך חרף אי הוודאות, לשער מי יקודם ומי ייעלם מהמפה, ולזהות היכן מצויים חלונות הזדמנות פוליטיים חדשים לקידום סדר היום שלנו.

2. לבחון מחדש את סדר היום שלנו

האם רצוי לקדם בדיוק מה שקידמנו עד הכרזת הבחירות? האם הסוגיה שהובלנו מופיעה בכלל על סדר היום? האם ניתן לדחוק אותה לראשו? האם יש סיכוי להמשיך ולנהל מאבק על אותו חוק או על אותו תקציב ממש גם כשהשרים נוטשים את לשכותיהם? יתכן שכן, מצוין, ואז יש לבדוק כיצד ממשיכים הלאה כדי להשיג יתרונות ביום שאחרי סגירת הקלפיות. ולמשל, להפעיל לחץ על שר החרד לגורלו, לדחוף התחייבויות למצעי המפלגות ולשידורי התעמולה, או לקבל הודעות תמיכה כתובות ומצולמות מאת אישים מובילים. ניתן גם לדחוף את הסוגיה שלנו לבמות הכנסים ולסיקור התקשורתי. ויתכן בהחלט גם שהתשובה היא: לא, קשה להעלות את הסוגיה שלנו לסדר היום, וצריך לחשוב מחדש.

3. להכיר את סדר היום האלקטורלי

אולי לנוכח הערכת המצב, נרצה לנצל את הבחירות לקידום סוגיה הנוגעת להליכי הבחירות עצמן, כגון השמירה על טוהר הבחירות, זכות ההצבעה בכפרים הבלתי מוכרים או זכויות מצביעים עם מוגבלות? ואולי חשוב להתמודד עם סוגיות העשויות לצוץ בתוך מאבקי הבחירות, כגון התבטאויות גזעניות, פגיעה בחופש הביטוי, או הדרת נשים ברשימות? ואולי סדר היום הפוליטי צפוי לעסוק קדחתנית בנושאים "שלנו", אבל מזווית לגמרי אחרת?

4. להכיר את זירות הפעולה החדשות

המאבק הפוליטי חולף ביעף ממסדרונות הפרלמנט למטות המפלגות, לאולמות הפריימריס, ומשם לכנסי הבחירות, לסיורים ולחוגי הבית. הוא נע לועדת הבחירות המרכזית, ולמוסדות המפקחים על הבחירות, כגון מבקר המדינה, הבוחן במיוחד את דרכי המימון, בתי משפט המנהליים ואולמות בג"צ. וכמובן, לקראת סיום הוא נמרח בסרטוני תעמולה, בשידורים מיוחדים ובמהדורות חדשות שאינן מסתיימות. לזירות אלו כללים משלהן, המזמנים סוגיות, ומציגים הזדמנויות, שניתן להכיר- ורצוי לנצל.

תוכנית הדוקה והזדמנויות מפתיעות

5. להכין תוכנית ריאלית

הבחירות טסות במהירות ובמסלול בלתי ידוע. חייבים לבנות מהר תוכנית הדוקה וגמישה, שתעמוד בזמנים, ותתאים למשאבים הקיימים ולמצב המשתנה. כדאי להתארגן במסגרת המאפשרת לפעול מהר.

6. להיות יצירתיים

בחירות הן פסטיבל חוצות מתמשך, והתקשורת עטה על החגיגה. זו הזדמנות ליצירתיות. חשוב לעסוק בהליך הפוליטי עצמו. כך, פנו לאחרונה חמש נשים חרדיות לוועדת הבחירות המרכזית בתביעה לשתף נשים ברשימות של מפלגות החרדיות. חשוב לבחון את השירות שנתנו הח"כים לקבוצות, ואת הייצוג המוענק להן ברשימות הנרקמות, כפי שעשו ארגוני הלהט"ב בבחירות 2015.
זאת גם הזדמנות לביקורת הטקסט הפוליטי: לנתח סרטוני תעמולה ולהראות שאינם מציגים מציאות אלא מסווים אותה; לגעת בסגנון וברובד הלשוני של שיח המועמדים: סקסיסטי? מיליטריסטי? גזעני? – דוגמה למה שעושים המטה למאבק בגזענות.
זו העת להשוות מצעים; לחשוף פייק ניוז; לנתח הטיות פוליטיות של התקשורת, הנה דוגמה למה שעושים בעין השביעית, וחשוב לדבר גם על הטקסטים החסרים, כמו למשל לאן נעלם מצע מפלגת השלטון.
וכמובן, זו עת פז למחאה משבשת בקרנבל המסכות הפוליטי. כך עשה מנהיג קבוצת "פיקוח נשק-פיקוח נפש" שהשתלט לדקות על נאום ההשקה המתוקשר של "חוסן לישראל", וזכה להד רב.

7. לבנות קשרים

ראשית, בתקופת הבחירות, הפוליטיקאים רגישים, עסוקים בגורלם הנחרץ, ומוטרדים ביותר מכל ביקורת המתפרסמת. שנית, הם גם נגישים וזמינים, נראים לפתע בחוצות ובכינוסים, וחלקם שמחים להופיע בכל זירה שאליה יוזמנו. זו הזדמנות נפלאה לשוחח עמם, להזמינם לאירועים ולסיורים, להתיידד, וכמובן גם: ללחוץ עליהם. ושלישית, הם מתחדשים, מצטבעים ומתאפרים ועוטים נוצות חדשות. הם מחפשים דרך להציג את עצמם באופן עדכני ומרתק לקהלם ולתקשורת. יש לכם מה להציע? עכשיו הזמן!

8. לעצב קשרים חדשים

זו העת בה מופיעים פוליטיקאים חדשים, שזה הזמן לבנות איתם קשר, רגע לפני שהם מתבצרים בלשכות או קובעים לעצמם אג'נדה מפורטת. חשוב להציג להם את עמדותיכם, ולצייד אותם ברעיונות למצעם המתגבש, ובתכנים מוצעים לתשדירים ולנאומי הבחירות.

9. לייצר חבירויות

סדר היום החדש מזמן עניין ציבורי עז, וזה הזמן לכנס פעילים לדיון, ולגייס אוהדים חדשים למשימות הקמפיין שלנו. סדר היום המתחדש מאפשר לנו חבירות חדשות ויצירתיות עם שותפים, ובניית כוחות אד-הוק אולי תהפוך מתישהו לידידות מופלאה.

10. לשמור על קשב וגמישות

בתוך ההמולה, נחוץ קשב. קשב לטון, לסגנון, ולאופן ההתקבלות של כל מסר שלנו, כי זו עונה רגישה בזירה הציבורית, ולא תמיד המסר המשודר זהה לזה הנקלט. קשב למסרים, כי כל אמירה עלולה להתפרש בשוגג כפוגענית או להיות מנוצלת לרעה על-ידי גורם אחר. קשב לסכנה, שניחשב מפרי חוק או נתעלם מהנחיות של קרנות שתרמו לנו. קשב לקול של הקהילות התומכות בנו, ועלולות לחוש שלא בנוח עם מסר מסוים. וגמישות, להתאים עצמנו לכל אלה ברגישות ובמהירות.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא בחירות

סווטלנה זיסקינד | 23 בדצמבר 2024

שיעור בדמוקרטיה במולדובה

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה