מיכל גרינברג כורך |

מי הם גופי העיתונות העצמאית בישראל?

עיתונות עצמאית

יש לכם סיפור מעולה לתקשורת, לא סתם מעולה, מעולה ממש, אבל איכשהו שום כתב או כתבת שאתם עובדים איתם לא מצליחים להכניס אותו לעיתון. התנצלויות, דחיות והבטחות, עד שבסוף אתן בטוחות שמסננים אתכן וזה אישי. אלו מקרים שחוזרים על עצמם בימים רגילים ועוד יותר בזמנים של מלחמה, כאשר האירועים מעלים את רף הזוועה, והעניין התקשורתי בנושאים אחרים פוחת.

אבל אולי לא תמיד חייבים לעבוד עם התקשורת הממוסדת, אלא דווקא לבחור בתקשורת ובעיתונות העצמאית. על יתרונות העבודה עם התקשורת העצמאית, זו שלא כפופה לטייקונים, בעלויות צולבות ואינטרסים של בעלי הון, כבר נכתב פה. נחזור על זה בקצרה: העיתונות העצמאית מחויבת לקידום סדר יום ביקורתי, זה הכוח שמניע אותה לפעול.

ברבות מהפלטפורמות תמצאו אושיות מהתקשורת הממוסדת, שהחליטו לעבור צד, כדי שאף אחד לא יעצור אותם מלעשות את העבודה שהם נולדו לעשות. עינת פישביין, מירון רפפורט, תומר אביטל וחגי מטר הם רק חלק מהדמויות הבולטות בקטגוריה הזו של כתבים שעברו לעשות עיתונות עצמאית. הם יודעים לקחת נושא ולרוץ איתו מרתון, עד שהוא מחלחל לתקשורת הממוסדת, ולא פעם גם הופך לאייטם שמשפיע על המציאות.

לא תצטרכו להסביר דברים מובנים מאליהם, "למכור" למה הנושא שלכם חשוב. יהיה ישר מישהו לרוץ איתו.
רק סקירה של הכותרות הנוכחיות בתקשורת העצמאית, בתקופה שבה ממש קשה להכניס משהו מחוץ למיינסטרים, מראות את החשיבות שלה: "חשיפת המקום: צה"ל חשד שיש חטופים במבנה ובכל זאת תקף", "מסימני המלחמה: ועדות הכנסת פחות שקופות לציבור" (שקוף), "חולים ופועלים עזתים רבים עדיין תקועים בגדה המערבית" (שיחה מקומית). וזה רק על קצה המזלג.

מערכות התקשורת העצמאית עובדות כיום כמערכת עיתון לכל דבר ועניין: יש מערכת וצוות כותבים. אפשר לשלוח מאמר ויכול להיות שיפרסמו, אבל הדרך הפורמלית ליצור קשר היא לשלוח אימייל. ומה שהכי מומלץ, לעבור על השמות, לראות את מי מכירים, אישית או בפייסבוק, ולפנות אליהם. כמו כל דבר בחיים, הקשר האישי, הכי עובד. אחרי שיצרתם את הקשר הראשוני, רוצו איתו הלאה. העצה הזו תקפה לכל כלי התקשורת העצמאית המצוינים, אבל תכלס בכלל לחיים.

סקרית אתרי תקשורת ועיתונות עצמאית

שיחה מקומית

אתר אינטרנט – mekomit.co.il המכיל כתבות עומק, חדשות ודעות אשר הוקם על ידי "עמותת תשע שבע שתיים – לקידום עיתונאות אזרחית", "ג'אסט ויז'ן" וקולקטיב אקטיב סטילס בשנת 2011. ישנו גם אתר באנגלית, מגזין 972. האתר עוסק בשלל נושאים: חברה, חינוך, כיבוש, שלטון מקומי וארצי ועוד.

איך יוצרים קשר? פורמלית שולחים אימייל ל: info@mekomit.co.il. מציעים הצעה לאייטם ומבקשים ליצור קשר, או כאמור מציעים מאמר, או לחילופין לכתוב סדרת מאמרים.

המקום הכי חם בגיהינום, העין השביעית ושקוף

שלושה גופי תקשורת עצמאית שחברו בשנת 2022 להנהלה משותפת ומודל כלכלי אחד, וגיוס כספים משותף. עם זאת לכל גוף אתר ומערכת נפרדת, עם פוקוס שונה.

המקום הכי חם בגיהינוםha-makom.co.il הוקם על ידי עינת פישביין בשנת 2013. מקדם תחקירים בלעדיים וחדשות בתחומים נרחבים, בדגש על חברה ורווחה, אך ניתן למצוא שם כתבות בשלל הנושאים, כולל בטחוניים ועוד. כמובן תמיד עם זווית אחרת מהממסד, ובלי לוותר על תחרות תוכן איכותית למול תקשורת הממוסדת.

הנה כמה מהנושאים שניתן למצוא שם ממש עכשיו: מי יטפל בציבור כשכוחות העובדים הסוציאליים יישחקו? דוח מוכנות הצפון ללחימה שהוסתר מהציבור, מבנים שצה"ל הורס בשיטתיות בעזה למרות שלא הופללו כתשתיות טרור והלומי הקרב והחשש להתאבדותם. לא נושאים פופולאריים בימים של לכידות בעורף. בכדי לעניין בסיפור עיתונאי יש לשלוח סיפור ל- open@ha-makom.co.il. ומשם יופנה לכתב הרלוונטי. דגש: שיהיו סיפורים שלבסוף מספרים סיפור רחב על פגיעה רחבה.

העין השביעיתthe7eye.org.il אתר אינטרנט אשר הנושא המרכזי בו הוא עוסק הוא בתקשורת עצמה ומבט ביקורתי עליה – כיצד היא פועלת ומה מבנה השליטה שלה, רגולציה, פרסום שיווק ותעמולה – הכול מזווית אחרת ובוחנת. הפלטפורמה החלה לפעול בשנת 1996 בצורה מודפסת, ומשנת 2008 כאתר.

אם בא לכם מבט מושכל על התקשורת, או ניסיתם מלא זמן להכניס כתבה לתקשורת הממוסדת ופתאום קלטתם למה היא לא נכנסת ובא לכם לכתוב על זה, זה המקום. וכמובן כל מה שקשור להיעדר ייצוג נשים או קבוצות מודרות אחרות, זה המקום. ליצירת קשר: contact@the7eye.org.il

שקוףshakuf.co.il הצלע השלישית והמאחדת הוקמה על ידי תומר אביטל וניר בן צבי בשנת 2018, תוך חיבור שני מיזמים: 100 ימים של שקיפות וקרן התחקירים שפעלו האחד לקידום שקיפות של פעילות הרשות המחוקקת והמבצעת, וקידום תחקירים בתחום הון שלטון. בנושאים החמים באתר תוכלו למצוא את משפט המולי"ם, תיקון הכנסת, שקיפות (לדוגמא: איך העיר שלכם בהשוואה לאחרות ואילו יישובים בעוטף קבלו פיצוי ומי לא?) לוביסטים, משבר האקלים ומלחמת עזה.

אם אתם בדגש חזק על שקיפות הכנסת ונבחרי ציבור, תקינות השלטון המקומי והמרכזי, זה בטוח המקום שלכם. אפשר להדליף סיפור באנונימיות, או לשלוח באופן גלוי. אימייל: contact@shakuf.co.il. ווטס אפ: 0515346969. או במייל האדום, אנונימי.

דבר

אז זהו, לא לגמרי עצמאי, פרויקט בבעלות ההסתדרות החדשה – davar1.co.il. עם מערכת בועטת שמביאה את דבר העובדים והעובדות, ושמה דגש על נושאים כלכלים חברתיים, עם מהדורה בערבית. הכי טוב למצוא שם את הכתב שלכם, ושילווה את הנושא שלכם לאורך זמן.

אפשר לקרוא את הכתבות, לראות מי הכתב שאתם מחפשים, ולשלוח אימייל ולבקש ליצור איתו קשר. משם זה כבר ירוץ. מייל המערכת: ta199@davar1.co.il או טלפון המערכת: 077-3354592

העוקץ

העוקץ –  www.haokets.org הוא מוסד ותיק וידוע, מחלוצי התקשורת העצמאית בישראל. הוא הוקם בשנת 2003 על ידי יוסי דהאן ואיציק ספורטא, בדגש על סוגיות של צדק חלוקתי לסוגיו. האתר הלכה והשתנה לאורך השנים, ומציע פלטפורמה מקוונת בנושאים מגוונים של הדרה ומאבקים חברתיים, ניתוח בקרותי בפמיניזם ומזרחיות, תרבות, ועוד. יש כותבים קבועים ומזדמנים,

הדלת פתוחה ואפשר להציע מאמרים וכתבות, או את עצמכם ככותבים. יש גם אתר של העוקץ בערבית, פרי עבודה רבה ומאומצת. ליצירת קשר אפשר לכתוב ל: info@haokets.org

פוליטיקלי קוראת

אתר – politicallycorret.co.il ועמוד פייסבוק (או כמו שהן אומרות, זה לא באמת משנה) נקרא לזה פלטפורמה, שפועלת משנת 2012 ומכילה כתבות וטורי דעה בדגש על נקודת מבט נשית. כך גם הדבר קשור לאיכות סביבה או בריאות, או כל סדר יום ציבורי אחר.

הפלטפורמה שמה לעצמה לקחת סוגיות ולקדם אותן, תוך סיקור מתמשך והקפדה שלא ירדו מסדר היום. כמו כן תוך בחירה של נקודות מבט שנעדרות מהדיון בשיח, מה שהופך את הפלטפורמה לרלוונטית במיוחד לסיפורים שהמיינסטרים לא מכיל עדיין. דרך הפרסום באתר יכולה לכלול שליחת טור דעה או מאמר, או לחילופין הצעה לסיפור אשר יתוחקר ויסוקר על ידי כותבת במערכת.

ליצירת קשר ניתן לפנות באימייל: politically.corret@gmail.com או למלא טופס

שומרים

שומרים – shomrim.news פלטפורמת תקשורת שהוקמה בשנת 2019 במטרה לקדם עיתונות חוקרת. במערכת עובדים עיתונאים המגיעים מהעיתונות הארצית, וכחלק מסדר היום הארגוני מתקיים שיתוף פעולה עם אמצעי תקשורת רבים בארץ ובעולם. כך כחלק מהצוות המקצועי תמצאו את אורי בלאו, רוני זינגר ושוקי שדה. בין התחקירים תוכלו לראות כאלו שהתפרסמו באתר שומרים בלבד, ואחרים שפורסמו במקביל באמצעי תקשורת ממסדיים: החל מיינט דרך מאקו וכלה ב-CNN. כך שאם דאגתם לחשיפה והדהוד – בשומרים מצאו פתרון.

פעילות האתר ממומנת על ידי גורמים שונים בהם קרנות כגון קרן פלדמן, מוריה ורקאנטי, ואת התורמים קרן וגארי ולורה לאודר. בין המייסדים תוכלו למצוא את יואל אסתרון (מו"ל כלכליסט) תמי ליטני (לשעבר סגנית עורך ב"הארץ") ואת איתן ברונר, עורך בכיר בבלומברג.

ליצירת קשר, אז כאמור, לא לשכוח: קודם כל עברו על השמות, אם מכירים מישהי או מישהו, כתבו להם בפרטי. אם לא כתבו לאימייל: info@shomrin.news

וחשוב לזכור: יש הרבה פלטפורמות עצמאיות, בלוגרים, פודקאסטים ואחרים, כולם יכולים להיות רלוונטיים. כי הכי חשוב, תמצאו את האדם שלכם לרוץ איתו, להגיע עם נושא להכרה רחבה.

איזה עוד אפשרויות יש?

יש שתי פלטפורמות של ערוצי טלוויזיה, שאינן שייכות לתקשורת הממוסדת. דמוקרטtv ורלוונט. הראשון הוא אתר חדשות שהחל פועל על בסיס קמפיין מימון המונים המופעל על ידי ארגון "דרכנו" וניתן למצוא שם כתבות, טורים ריאיונות ושידורים חיים ממוקדי הפגנות, כתבות של דמויות מובילות בתקשורת הישראלית כגון אטילה שומפלבי, טל שניידר, גדי סוקניק ועוד. הפלטפורמה נמצאת כיום באתר וואלה תקשורת. ניתן ליצור קשר באימייל: democratv@democratv.org ובווטסאפ: 054-7485193.

"רלוונט" הוא ערוץ מדיה אינטרנטי שהושק זה עתה, בחודש נובמבר, אז המידע עוד ראשוני. הוא הוקם על ידי ליאור שליין, מודי פרידמן (ממייסדי קשת וערוץ 10) וממומן על ידי ניר צוק, יזם הייטק. הערוץ משודר באתר האינטרנט, ביישומון וממירי יס, וכעת מתמקד ברובו יותר בחדשות.

שתי הדוגמאות האחרונות, הן כאלו שממחישות שתקשורת עצמאית היא כבר לגמרי כלי שמגיע להרבה קהלים. יש נטייה לחשוש בפנייה לתקשורת עצמאית בהישארות עם תיבת תהודה מצומצמת. מבט מהיר על עמודי הפייסבוק של אתרי התקשורת העצמאית מגלה כמות יפה מאוד של עוקבים, כך ל"מקום הכי חם בגיהינום" יש עשירית מדף הפייסבוק של "ידיעות אחרונות", זה ללא ספק יחס יפה ומרשים למול המשאבים שעומדים מאחורי כל גוף, וגם ממחיש כמה חשוב שיש לך קהל שתומך בך, יותר מבעל הון.

חשוב לציין: פעמים רבות נושאים מתחילים בתקשורת העצמאית, ואז הממסדית מבינה שהפסידה סיפור, ולוקחת אותם. היא לא סתם לוקחת אותם, היא לוקחת אחרי שהבאזז קורה, והבאזז קורה כי התקשורת העצמאית לא מניחה לסיפור, ויש לה את הקהל המדויק לזה, זה שבאמת מתעניין בסוג המידע הזה, ומוכן להפיץ אותו ולהדהד את החשיבות שלו. אז גזרו ושמרו, אלו האתרים, אלו האנשים. התמדה ונחישות, וזה יעבוד.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה