גלי בסודו |

להקשיב זה הלקרוא החדש

microphone-2170045_640s

הפודקאסטים בישראל עושים קאמבאק. זה לא קורה רק בעולם העסקי, גם בעולם החברתי יש את אלה שהיו ראשונים לזהות את הטרנד, והחליטו לקפוץ למים. לצד הניסיונות ההתחלתיים יש כבר כמה פודקאסטים שהתמידו ושווה להכיר. חלקם חושפים מידע על הנעשה בכנסת, אחרים נותנים במה ליזמים חברתיים, ויש את אלה הצוללים לסוגיות כלכליות וחברתיות.

מה זה פודקאסט?

פודקאסט זו תכנית רדיו שמשודרת באינטרנט, ואפשר להאזין לה מתי שרוצים דרך אפליקציה או ישירות ברשת.
הרעיון הבסיסי מאחורי פודקאסט דומה לרעיון שעומד מאחורי בלוג. הכותב, או לצורך העניין, השדרן או השדרנית מחליטים על דעת עצמם להקליט תכניות בנושאים שמעסיקים אותם, בהנחה שיהיה להם קהל מאזינים אוהד, שילך ויגדל לאורך הזמן.

הפודקאסטים החלו לעלות לאוויר לפני כחמש עשרה שנה. בארצות הברית לקח זמן עד שחדרו למודעות, והפכו למיינסטרים עם למעלה מעשרים אחוזי האזנה מקרב האוכלוסייה כולה. בארץ התהליך איטי יותר. אמנם יש פודקאסטים שמשדרים קרוב לעשור, אבל הפריחה האמיתית מתחוללת ממש עכשיו. אפילו בזמן כתיבת שורות אלה נתקלתי בכמה שעלו לשידור בחודשים האחרונים (הנה אחד שאנחנו העלינו). חלקם עדיין בגדר פיילוט.

למה להאזין לפודקאסט, ולמי בכלל יש זמן?

ראשית זאת דרך מצוינת למלא את הזמן בתוכן איכותי, להיחשף לאנשים ולרעיונות חדשניים. לגבי השאלה מתי, אז מהניסיון שלי הכי קל בדרכם. ברכבת, ברכיבה על אופניים, כשתקועים בפקק וגם בטיסות. מתי עוד? כשעושים ספורט, בעבודה פיזית שלא דורשת ריכוז, בהמתנה ל… או סתם להנאתכם בשעות הפנאי (כן, יש אנשים שיש להם כאלה).
החכמה לזהות הזדמנויות בהן נוח יותר להאזין מאשר לקרוא או לצפות בסרטון, ולהיערך מראש עם רשימת האזנה מועדפת. (בסוף יש אחת כזאת)

כמה מאפיינים של הפודקאסטים הישראלים שאני מאזינה להם

יש את אלה כמו רן לוי מהפודקאסט האגדי עושים היסטוריה שחוקרים לעומק נושא, ומעבירים עליו תכנית רדיו שלמה. לצורך השוואה זה מזכיר קצת את האוניברסיטה המשודרת. יש אחרים בעלי אופי של תכנית תחקירים, המשלבת "קולות מהעבר" ומרואיינים מההווה. חלקם ערוכים למשעי, משלבים אפקטים ומוזיקת רקע, ויש את אלה שנשמעים חובבנים יותר באופיים.

בנוסף לכל אלו, יש את הפורמט, שנראה שהולך וצומח בקצב מואץ, שדומה לתכנית אירוח ברדיו עם מגיש אחד ולרוב שניים, המזמינים אורחים מעניינים ומנהלים איתם שיחה קולחת, ולעיתים גם משעשעת על תחום עיסוקם הייחודי ועל תובנות שצברו לאורך חייהם.

מאיפה להתחיל?

אני מניחה שבשלב ראשון תצטרכו טיפה לחפור ולהתנסות עד שתתבייתו על כמה פודקאסטים מועדפים. אפשר תמיד לחפש רשימת פודקאסטים מומלצים, ומתוכה לבחור את המועדפים עליכם. רוב הרשימות הן של פודקאסטים באנגלית. אני מתייחסת כאן רק לאלה דוברי עברית.

איך מאזינים?

יש שתי אפשרויות: האחת היא בסטרימינג, כלומר לנגן את התכנית באופן ישיר מהאתר. כמו שאנחנו צופים בסרטוני יוטיוב למשל, או דרך אפליקציה. היתרון הוא שלא צריך להיערך מראש. פשוט נכנסים לאתר ומאזינים. החיסרון שצריך להיות חיבור רציף ל-wifi או לנתונים, כי אחרת עלולות להיות התנתקויות. מניסיון ברכבת ישראל זה מתנתק לא פעם, אבל כשמשתמשים באפליקציה זה קורה פחות.

האפשרות השנייה היא להוריד את הפודקאסט כלומר, כמה תכניות, לטלפון שלכם מבעוד מועד, ולהאזין כשתרצו. היתרון הוא שכל עוד יש לכם סוללה, תוכלו ליהנות מהאזנה רצופה אפילו ברכבת, ולא תבזבזו זמן גלישה. החיסרון, שצריך לזכור להוריד מראש.

חייבים אפליקציה?

ממש לא. כאמור אפשר לנגן את הפודקסט מהטלפון או מהמחשב, בין אם הורדתם אותו ובין אם אתם מאזינים בסטרימינג, גם ללא אפליקציה ייחודית. למרות זאת אני ממליצה על שימוש באפליקציה מתאימה, מכיוון שאפשר להיעזר בה כדי לשמור בה את התכניות האהובות עליכם, למצוא אותן ולנגן אותן מתוך האפליקציה. זה יחסוך לכם את זמן הגלישה באתרים והחיפוש כל פעם מחדש של הפרק שבו עצרתם או שעשוי לעניין אתכם. ובאתרים שיש בהם פרסומות זה יתרון רציני.

ההמלצה שלי היא על podcast and radio addict, שהיא נוחה לשימוש ומארגנת את הפודקאסטים מצוין. וכאן ביקורת על 10 אפליקציות לאנדרואיד

רשימת פודקאסטים העוסקים בסוגיות של חברה, כלכלה, פוליטיקה ויזמות

כלכלה:

יזמות ושיווק:

פוליטיקה ושקיפות:

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    תודה רבה!
    הכרתי כמה פודקאסטים חדשים והיום כבר הקשבתי לפרק אחד ממש מעניין, דרך האפליקציה שהורדתי. שיפור משמעותי בתנאים.

    פתחתם לי את הראש! הכרתי את הנושא אבל מודה שעד היום לא ממש נכנסתי לזה. תודה!

    כתבו תגובה