חובב ינאי |

איפה נמצאות השאילתות וההצעות לסדר בכנסת

שאילתות

שימוש במאגרי המידע של הכנסת הכוללים שאילתות, הצעות לסדר והצבעות המליאה, יכולים לסייע לנו להגיע מוכנים יותר לפגישה עם מקבלי.ות החלטות. האם הנושא שאנחנו מקדמים.ות הוא חדש? האם קידמו משהו דומה בעבר? האם הוא נמצא על סדר היום הפוליטי? שאלות אלה ואחרות יכולות לקבל מענה, בשימוש יעיל במאגרי המידע שנמצאים באתר הכנסת.

רגע לפני. על מאגר החקיקה הלאומי כתבתי כבר כתבתי בעבר, ואני ממליץ שוב לעשות בו שימוש לכל מי שעולם החקיקה מעניין אותו או נוגע לתחום עבודתה. השיפור העצום שעשתה הכנסת בהנגשת המידע לציבור – פרי עבודה של מאגר החקיקה הלאומי, הארכיון וחטיבת המידע של הכנסת, אגף מחשוב וטכנולוגיה וצוות אתר הכנסת – לא רק מספק מבט אל העבודה החשובה של הוועדות ושל מזכירות הכנסת שמנהלות את ההליכים הפרלמנטריים, אלא גם מאפשר לנו – ארגוני החברה האזרחית וכל מי שמתעניין.ת בנושא – כלי עבודה זמינים ויעלים.

בפוסט הזה אתרכז במאגרי מידע של השאילתות, ההצעות לסדר וההצבעות במליאה, ואוסיף עוד קצת על האופן בו המידע הזה מאורגן בעמודים האישיים של חברות וחברי הכנסת באתר הכנסת.

מאגר ההצעות לסדר היום

הצעות לסדר היום מסווגות בכנסת לשלושה סוגים: הצעות רגילות לסדר, הצעות דחופות לסדר והצעות לדיון מהיר. כל אחד מהסוגים מוסדר בתקנון הכנסת מבחינת המועד שבו יש להגיש את ההצעה, הדרך שבה היא מקודמת וסדרי הדיון בה. מאגר ההצעות לסדר היום מאפשר לנו למפות מה נעשה בסוגיה מסוימת, כיצד קידמו את הנושא, ומיהם השחקנים הפוליטיים המעורבים באותו נושא.

לצורך הדוגמה, אם אתה מתעניין בנושא של התמודדות עם נשירת תלמידים מבית הספר, ואתה רוצה לקדם הצעה לסדר בנושא, כדאי לך להתחיל בחיפוש במאגר ההצעות לסדר של הכנסת ולראות מה כבר נעשה בעבר, ובאיזה הקשר. בחיפוש פשוט, באמצעות הזנת המילה "נשירה" בשדה החיפוש במאגר, תוכל למצוא מספר הצעות לסדר שהונחו לאורך השנים, להבין מי חברות וחברי הכנסת שעוסקים בנושא, ואפילו לראות מעקב של ועדת החינוך בנושא בכנסות קודמות. מידע כזה גם יכול לספק לך רקע והקשר לפעולות של ארגוני חברה אזרחית בנושאים שונים, וגם עשוי להעלות מחדש רעיונות שעלו בעבר ונתקעו בצינורות של תהליכי קבלת ההחלטות.

מאגר שאילתות

גם שאילתות מסווגות לשלושה סוגים: שאילתה דחופה, שאילה רגילה ושאילתה ישירה. גם הכלי הפרלמנטרי הזה מוסדר בתקנון הכנסת. מאגר השאילתות כולל רק שאילתות דחופות ורגילות שאילתות ישירות, שחברי.ות הכנסת שולחים (דרך יו"ר הכנסת ומזכירות הכנסת) לשרים הרלוונטיים, לא נמצאות במאגר, וזה שיפור שאולי צריך להכניס במאגר זה.

מאגר השאילתות מאפשר לנו למפות את הנושאים השונים שחברי וחברו הכנסת בחרו להפנות באופן רשמי למשרדי הממשלה השונים במטרה לקבל מהם מידע.

למשל, אם תרצי לחפש מידע על שאילתות בנושא תאונות עבודה בענף הבניין, הזיני בשדה החיפוש את המונח "עבודה", ותוכלי להגיע, בניווט בין התוצאות השונות, לשאילתות מהשנים האחרונות בנושא זה, וללמוד מהן על דברים שהיו על הפרק הרלוונטיות שלהם לזמן הנוכחי, ומיהם חברי וחברות הכנסת המחויבים לנושא שאפשר להמשיך את העובדה איתם על הנושא.

למרבה הצער, משרדי הממשלה לא מצטיינים במענה לשאילתות, דבר שאולי מעיד על מידה מסוימת של זלזול בכנסת ובמעמדה. ב-2016 בדק מרכז המחקר והמידע של הכנסת את מענה המשרדים לשאילתות בתחילת הכנסת ה-20, ומצא תמונה עגומה. בנוסף, מאגר השאילתות לא כולל את תשובות משרדי הממשלה, הניתנות במליאה (במקרה של שאילתות דחופות ורגילות) או בכתב לחבר.ת הכנסת (במקרה של שאילתה ישירה). אולם הרצון להבין מה הייתה תשובת המשרד לשאילתה מסוימת היא עוד סיבה להפגין מקצועיות בנושאים על הפרק ולהדק את הקשרים בין הארגון שלך לחבר.ת הכנסת.

מאגר ההצבעות במליאת הכנסת

במליאת הכנסת מצביעים חברות וחברי הכנסת בעיקר על הצעות החוק שעל סדר היום (אבל גם על הצעות לסדר היום, אי אמון ומינוי חברים בוועדות מינויים שונות ועוד). מאגר ההצבעות במליאה יוכל לעזור לנו למפות את עמדות חברות וחברי הכנסת ביחס להצעות החוק השונות (אפילו במציאות של משמעת קואליציונית גורפת וקיטוב פוליטי בין קואליציה לאופוזיציה).

באמצעות המאגר, נוכל גם לראות שינוי בדפוסי ההצבעה בין חברות וחברי כנסת שמכהנים כבר יותר מכנסת אחת. אם, למשל, נסתכל על הסוגיה של דמי אבטלה לעובדות ועובדים עצמאיים, נוכל למצוא 41 חברות וחברי כנסת ששינו את אופן הצבעתם בתקופה שבה היו בקואליציה ובתקופה שבה היו באופוזיציה (ולהפך).

מאגר ההצבעות עדיין לא כולל קישור ישיר למאגר החקיקה הלאומי, אבל כן אפשר לחפש בו ביעילות לפי נושא הדיון, תאריך ההצבעה, אופן ההצבעה (המאגר כולל הצבעות שמיות!) וחבר.ת הכנסת המצביע.ה.

ארגון המידע בעמודים האישיים של חברות וחברי הכנסת

אתר הכנסת כולל עמודים אישיים על כל חברות וחברי הכנסת בעבר ובהווה (כנסו כאן לרשימת חברות וחברי הכנסת וממנה לעמודים האישיים שלהם). בעמודים אלו תמצאו מידע כללי על חבר הכנסת, פרטי קשר בסיסיים ללשכתו ואת כל המידע הפרלמנטרי המשויך אליו: הצעות חוק שהגיש, הצבעות במליאה, הצעות לסדר שיזם ושאילתות ששאל. המידע הפרלמנטרי הזה מספק תמונה די מקיפה של פעילות חברות וחברי הכנסת, ומהווה מקור זמין ויעיל להבין מי מהם עוסק בסוגיות שמעניינות אותנו, מה הוא או היא כבר עשו בעבר בנושאים אלו, ואת מי מהם נרצה לצרף לפעילות שאנחנו יוזמים בנושא מסוים.

אפשר לראות את העמוד הזה כשער הכניסה ללמידה על העשייה הפוליטית של חברות וחברי הכנסת. הלמידה הנדרשת לפני פגישה עם מקבל.ת החלטות הופכת להיות נגישה וזמינה יותר עבור מקדמות ומקדמי מדיניות בארגוני החברה האזרחית, כשכל המידע מאורגן בעמוד אחד.

השתמשו בכלים הזמינים האלה. אני שולח פרגון גדול מכאן לכל הגורמים בכנסת על השיפורים האלה ועל השיפורים שעוד יבואו. ואם תרצו להתייעץ על השימוש במאגרים אלו או בכלל על עבודה בכנסת, פנו אליי. Hovavya@shatil.nif.org.il

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה