גלית יחיא צפדיה |

יוני מאחורינו הקורונה עוד איתנו ומה עם הארגונים החברתיים?

hamal

אני פותחת את הבוקר בשיחה עם ליאור פינקל-פרל, מנכ"לית מנהיגות אזרחית. "בוקר טוב!" אנרגטי ואופטימי עונה לי מהצד השני של הטלפון. שלושה חודשים של עבודה אינטנסיבית שלה ושל צוות מנהיגות אזרחית מול משרדי הממשלה ומשרד ראש הממשלה על מנת לשמור על הקיום של ארגוני החברה האזרחית לא ניקרו בקולה. כבוד!

בקשתי לשוחח עם ליאור על מנת להבין מהם הישגי העבודה עד כה ואיזה חלופות ומענים מציעה המדינה לארגוני החברה האזרחית על מנת להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של משבר הקורונה.

רגע לפני, מי זאת מנהיגות אזרחית?

מנהיגות אזרחית הוא ארגון הגג של המגזר השלישי בישראל, ובזמנים של שגרה הוא מקדם מדיניות סביב הצרכים והאתגרים של עמותות ומלכ"רים. העבודה נעשית בעיקר מול רשם העמותות (ברשות התאגידים, משרד המשפטים), אגף החשב הכללי במשרד האוצר סביב סוגיות של מכרזים, תמיכות וביקורות, אבל גם מול משרד ראש הממשלה המוביל תהליכים בין מגזריים. בנוסף נעשית עבודה מול רשות המיסים בענייני מיסוי ואישור לפטור ממס (46א') וכן מול ועדות הכנסת, משרדי הממשלה וחברי כנסת בכלל.

על מנת לקדם מדיניות ולייצג נאמנה את המגזר השלישי שהוא גדול ורב גוני, מנהיגות אזרחית פועלת אקטיבית כדי להגיע לקבוצות שונות בחברה האזרחית. לשם כך הקימה מנגנוני ייצוג מול ארגוני תוכן באמצעות פורום לארגוני הגג הפועלים בישראל, עורכת מיפוי של ארגוני סקטור, בדגש על החברה הערבית והחרדית ויוזמת קואליציות ופורומים של ארגונים, למשל בתחום הצעירים. בנוסף, דואגת לנציגות ברמה האזורית, בצפון ובנגב, כדי לקבל תמונה מהימנה של צרכי הארגונים בשטח ולדייק את עבודת הייצוג, כמו גם לוודא שילוב מגוון רחב של ארגונים בתהליכים הקורים ברמה הלאומית.

ומה קרה בתקופת הקורונה?

"די מהר הבנו שצריך להתארגן ולתת מענה לצרכים הרבים שעולים והקמנו את החמ"ל של המגזר השלישי באתר, בפייסבוק, בווטסאפ ובטלגרם, כדי ליצור פעילות דו-מסלולית" אומרת ליאור.

  • מסלול אחד כדי לאסוף צרכים ובעיות שעמותות וארגונים נתקלים בהם בזמן אמת, ולהציף אותם מול המדינה וגורמים נוספים מתוך כוונה למצוא להם פתרונות.
  • מסלול שני נועד להעביר מידע עדכני ומהימן בזמן אמת מהמדינה לארגונים.

במהלך החודשים הללו נעשתה עבודה מול משרדי הממשלה במסגרת השולחן העגול שפועל במשרד ראש הממשלה, הוקמה ועדת משנה למענים עבור המגזר השלישי בה לקחו חלק נציגי ארגונים לצד נציגי משרד המשפטים, האוצר וראש הממשלה.

גובשו שני מנגנוני סיוע לארגונים:

מגזרי – במסגרת ועדת המענים גיבשנו מסמך צרכים המבוסס על צרכי הארגונים בצל משבר הקורנה. המסמך העמיד במרכזו את הדרישה להקמת קרן סיוע בהיקף של מיליארד שקלים שתסייע על שמירת תשתיות ארגוניות ורצף פעילות לכל העמותות בישראל ללא קשר לתחום הפעילות או אופיה

פרטני – מתן מענה לבעיות ספציפיות של עמותות באמצעות פניה לכתובת מייל corona@migzar3.org.il

מה הושג בפועל?

מענקי סיוע:

קרן מענקים לפיצוי על פגיעה בהכנסות עצמיות לחודשים מרץ ואפריל (באמצעות קרן מס רכוש ברשות המסים) | מסלול המיועד לארגונים עד 20 מיליון ₪ בעלי שליש הכנסות עצמיות לפחות. המועד האחרון להגשה הוא ה- 10.8.2020! שמחים לעדכן כי במנהיגות אזרחית ישנו מתנדב המסייע בהליך הכנת החומרים לקראת הגשתם לרואי החשבון. צריכים עזרה? פנו ל support@migzar3@org.il

קרן לשימור תשתיות ארגוניות (53 מיליון ₪) – משותפת לממשלה ולפילנתרופיה מסלול זה מיועד רק לארגונים הנותנים שירותים חברתיים ועוסקים ברווחה, קליטת עלייה, בריאות וחינוך. קול קורא להגשה יתפרסם ככל הנראה במהלך חודש יולי.

קרן מענקים לעידוד מעסיקים להחזרת עובדים מחל"ת (5.5 מיליארד ₪) – הסבה של מתווה הסיוע לעסקים והכללת ארגוני מגזר שלישי בעלי מחזור של מעל 20 מיליון ₪, כולל עמותות המקבלות תמיכות במסגרת 3א לחוק יסודות התקציב. סיוע זה אינו חל על ארגונים שבתקופת הקורונה דווקא המשיכו לעבוד בשיא הכוח ואף יותר כדי לתת מענה לאוכלוסיות ולמוטבים שלהם. תחילת הגשה ב16.7.
למידע נוסף על מסלולי הסיוע וקבלת סיוע.

השוואת תנאים למגזר העסקי כולל פטור מארנונה והקלות בירוקרטיות

מסלול תמיכות – תשלום מקדמות על תמיכות והקלות במבחני תמיכה

מסלול הלוואות בערבות המדינה – לסיוע בקושי התזרימי שנוצר בעקבות המשבר – כאשר בהמשך לפעילות מנהיגות אזרחית ניתנות למלכ"רים ללא כל ערבות אישית.

ומה עכשיו?

בתחילת משבר הקורונה יצאה מנהיגות אזרחית בסקר כדי לבדוק את היקף הפגיעה בארגוני המגזר השלישי. התוצאות היו מטלטלות (לתוצאות הסקר המלאות).

למרות ההישגים שהושגו עד כה, בפועל כיום (יולי 2020) רק מענקי קרן מס רכוש פתוחה לטובת העמותות, ועד כה הצליחו לקבל סיוע עשרות בודדות של עמותות.

עמותות רבות עדיין לא זכאיות לסיוע או לא ממשו את זכותן ויש צורך להבין איפה הן נמצאות כעת. האם מסלולי הסיוע שקיימים נותנים מענה? ומהם הצרכים והאתגרים עכשיו ? המידע נחוץ על מנת שניתן יהיה להמשיך ולעבוד מול הממשלה ולמצוא פתרונות להמשך. לשם כך מופץ בימים אלו סקר נוסף.

"אנחנו נמצאים בפני שנה בעייתית מבחינת תקציב המדינה ועדין לא גובש תקציב. קבלת תמונת מצב רחבה ומהימנה מהשטח היא חיונית כדי לגבש את הצעדים הבאים. גם אם הסתדרתם והכל חזר לקדמותו קחו 5 דקות ומלאו את הסקר ועזרו להבין איפה אתם נמצאים. האוצר, הקרנות התקשורת ובעיקר אנחנו מחכים לתוצאות הסקר הזה. היעד שלנו הוא להגיע לפחות ל- 400 ארגונים שישיבו על הסקר".

תוצאות הסקר הנוכחי יעזרו לדייק את המשך הפעילות. העבודה על הקמת קרן ממשלתית למתן מענקי סיוע לכלל העמותות, נמשכת.
גם אם בימים הקרובים לא בטוח שנראה מנהלי ומנהלות עמותות יוצאים לרחובות להפגין, את עבודה הלובי המאומצת ליאור והצוות של מנהיגות אזרחית ימשיכו לעשות מול גורמי הממשל.

למילוי הסקר

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה