שחר ניר |

מנהלים לשינוי חברתי עם רביע זיוד

מנהלת בשיחה

נעים להכיר: רביע זיוד
תפקיד: מנהל ארגון חאסוב – حاسب (מחשב בערבית)

מה המטרה של חאסוב?
להקים קהילות סביב יזמות וטכנולוגיה, כדי לחולל שינוי כלכלי וחברתי בחברה הערבית.

מי הקים את הארגון, ולמה בעצם?
"זה ארגון שצמח מהשטח. המייסדים כולם עבדנו בסטארטאפים וחברות גדולות, וחיפשו בקהילה שלהם מישהו לחלוק איתו את תחום העניין שלהם. הם רצו ליצור מפגש שיאפשר שיח חדשני ורשת של אנשי טכנולוגיה והייטק. אנשים התחילו להתאסף מתחת לבית של חסן, המייסד, כשבכל פעם מישהו אחר היה מעביר הרצאה או מעלה נושא לשיחה. עשינו זאת באופן לא מוסדר תוך למידה משותפת ושיתוף חוויות. לאט לאט זה צמח והתחלנו לעשות מיט אפים טכנולוגיים בכל מיני ישובים, וכך הגדלנו את הקהילה שלנו. אחת מפעילויות השיא היה פסטיבל טכנולוגיה עם למעלה מ-1000 משתתפים.

הארגון כל הזמן היה בצמיחה וגדילה אבל עדיין לא התמסדנו כעמותה, ולא היה לנו מבנה ארגוני מסודר. כשנה וחצי לאחר שהתחילו המפגשים, באמצע 2015 נרשמנו כעמותה ועדיין כולנו פעלנו בהתנדבות. קיימנו מעל 200 פעילויות בשנה עם כמעט אפס תקציב. רק בשנת 2016 החלטנו ללכת צעד נוסף בתהליך המיסוד, פתחנו חשבון בנק, הקמנו ועד מנהל והתחלנו לגייס תרומות. אם עד אז התמקדנו רק בלהגדיל את הקהילה וליצור מפגשים טכנולוגיים, אז החל מ-2018 נכנסתי כמנהל בשכר והתחלתי להוביל את הפעילות באופן יותר מסודר, בהתחלה לבד, והיום עם 4 עובדים במשרות חלקיות".

ומה אתם עושים היום?

"יש לנו שני פרויקטים מרכזיים. הראשון, חאסוב בקמפוס. בחרנו בקהל היעד של סטודנטים כי זה קהל יעד איכותי שעבר סינון מסוים ועדיין לא יצא לתעשייה. אפשר לעבוד איתם ולהעביר להם את המסרים שחשובים בעינינו. אנחנו מקימים קהילות בתוך האוניברסיטאות, מחברים אותם לתעשייה, יוצרים תוכן, בונים להם תכניות. המטרה להראות להם את הערך של יזמות וחדשנות והפוטנציאל שלהן, וליצור רשתות המחברות בין התעשייה לסטונדטים ובין הסטודנטים לבין עצמם.

הפרויקט השני נקרא חאסוב אין טאון ומטרתו להקים קהילות של יזמות טכנולוגית בערים ערביות, מה שעוד לא קיים. אנחנו נרצה להקים מרכזי חדשנות בערים מרכזיות ולבנות סביבם את הקהילה. לאחרונה קיבלנו מעיריית ערערה מבנה יפהפה אותו נהפוך להאב הראשון שלנו".

כמה זמן אתה בתפקיד? "מתחילת 2018 אני עובד בשכר, ולפני כן עשיתי זאת כשנה וחצי בהתנדבות".

איפה ועם מי גר? "אני גר בכפר חוואלד, ליד שפרעם עם אישתי וחתול בשם קאלטום".

מה אתה אוהב לעשות בשעות הפנאי? "מנסה לעשות ספורט בזמן הפנוי, שוחה, חדר כושר, משחק כדורגל".

איך נראה יום עבודה טיפוסי שלך?
"העבודה משתנה מיום ליום. זה מאוד תלוי בפוקוס העשייה לנו בכל תקופה, לאחרונה למשל עבדנו על כנס גדול. אני מגיע למשרד לראות את החבר'ה, לדבר על רעיונות לכנס וכו'. לאחר מכן כל אחד יושב ועובד על הדברים שלו. במקביל אנחנו מנסים כל הזמן לייצר שיתופי פעולה חדשים, עושים Reaching out לחברות ושותפים פוטנציאליים. כמובן שאני עסוק גם בגיוס כספים, כל הזמן אנחנו שאולים את עצמנו מאיפה מביאים עוד כסף? גם לטווח הקצר, למשל עכשיו לקראת הכנס מחפשים ספונסרים, וגם לטווח הארוך, גיוס כספים לפעילות העמותה באופן כללי. אנחנו עובדים על כמה פרויקטים במקביל, כשכל פעם יש פרויקט אחד מרכזי. ככה שהימים שלי אף פעם לא נראים אותו דבר".

מה היה האתגר שלך בימים הראשונים לתפקיד?
"קודם כל להביא את הארגון למצב שהוא יכול לקבל כסף. היינו חייבים להסדיר הכל, היו לא מעט אתגרים ארגוניים, הרבה ניירת שתביא את העמותה למצב של ניהול תקין. לפני כן הייתי איש שטח, מפעיל קהילה, לא הייתי רגיל להתעסק בניירת וצרכים ארגוניים אחרים. זה דרש ממני הרבה עבודה והרבה שינוי תודעתי".

ומה היה האתגר שלך היום?
"ביסוס הארגון, ביסוס צוות, בחירת אנשי צוות מתאימים, שיוכלו להרים את הארגון צעד אחד קדימה".

במה אתה גאה כמנהל?
"גאה שהתכנית משפיעה באמת על האנשים שאנחנו עובדים איתם. אנחנו רואים את זה בעיניים של האנשים, את ההתלהבות, הפידבק, המשוב. גאה לתת את ההזדמנות הזו לאנשים. אנחנו מאוד גאים להיות חלק מהתהליך הזה שהאנשים עוברים".

אם לא היית מנהל בארגון הזה מה היית עושה?
"הייתי מנסה להקים משהו נוסף. לפני כן היה לי עסק בשפרעם, הקמתי פורום לקידום יזמות באוניברסיטת תל אביב, אני אוהב ליזום וליצור דברים חדשים. או זה, או שהייתי עובד בסטרטאפ טכנולוגי".

טיפ למנהל/ת המתחיל/ה?
"אני מאוד מאמין במנהיגות הסתגלותית. מנהל נוטה להיות בשטח, ברחבת הריקודים. וזה יוצר מצב שלא מאפשר את ההסתכלות על הדברים בקונטקסט רחב. צריך כל הזמן להיות בין רחבת הריקודים למרפסת – לקחת צעד אחורה ולהסתכל על כל התמונה. צריך לדעת לשלב, להיות גם בשטח, מעורב ופעיל וגם בחוץ ולהסתכל על התמונה הרחבה. אני ממליץ לכולם על הספר של רון חפץ: מנהיגות הסתגלותית".

מה אתה יכול להציע לקהילת הארגונים?
"אנחנו טובים בלייצר שיתופי פעולה עם גופים גדולים, חברות גדולות במשק ויכולים לעזור לאחרים לעשות זאת. אנחנו גם יודעים לבנות קהילה ולשמר אותה ויכולים לייעץ לארגונים שעוסקים בזה".

מה הייתה רוצה לבקש מקהילת הארגונים?
"הייתי רוצה להתייעץ עם מי שבנה צוות, הרחיב אותו וייצב אותו. או עם מי שמנהל ארגון גדול יותר ומנהל צוות גדול יותר".

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא ניהול ומנהיגות

עו"ד מוטי כהן | 2 בינואר 2025

תיקון חוק הגנת הפרטיות עודכן בכנסת

מייס מסאלחה | 15 בדצמבר 2024

קליטת עובד חדש / עובדת חדשה

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה