גלי בסודו |

למה כדאי לארגונים חברתיים לעבור לטלגרם?

טלגרם

נכון שעדיין לא כולם בטלגרם, אבל יש יותר ויותר מצטרפים. אז בפעם הבאה, לפני שאתם פותחים קבוצת ווטסאפ תשקלו, אולי הקהילה שלכם בשלה לטלגרם. בשלה זה אומר שיש מאסה קריטית של אנשים שהפלטפורמה הזאת לא מפחידה אותם, והם יתניעו דיונים ויעוררו מספיק עניין, שיגרום גם למי שחושש, להוריד את האפליקציה ולהצטרף.

מה הבעיה עם קבוצת ווטסאפ?

ווטסאפ היא אפליקציה שרובנו משתמשים בה בתדירות גבוהה ופותחים אותה בכל פעם שיש לנו הודעה, לכן נעדיף שההודעות בה יהיו בגדר must ולא nice to have. בווטסאפ נרצה להתעדכן על ענייני משפחה, עבודה וחברים. כל מה שמעבר לזה, נעדיף שיחכה לנו בשקט ובמקום אחר, וטלגרם היא בדיוק הפלטפורמה המתאימה.
אם ווטסאפ היא האפליקציה שאתם חיים בה, נקרא לה ה"ביזנס", אז תתייחסו לטלגרם כאל ה"פלז'ר". מכיוון שהיא אפליקציה משנית אפשר להשתחרר מהמחויבות להיות מעודכנים בזמן אמת, ולהשתיק אותה באופן גורף. ביטול ההתראות (או השתקתן) מאפשר לקיים דיון חופשי שלא מעיק על האחרים.

מה למדתי מהניסיון שלי בטלגרם?

קבוצה מובחנת, כמו למשל בקורס, עובדת לא רע בכלל. בהכשרה האחרונה שריכזתי הודעתי שנתחיל בטלגרם ואם נראה שלא הולך נעבור לווטסאפ. הקפדתי להתנהל רק בפלטפורמה הזאת, ולא לשלוח במקביל הודעות במייל, כדי שיתרגלו להתעדכן על הכל בטלגרם.
בהתחלה עוד שלחתי הודעה או שתיים בצ'אט פרטי בווטסאפ, והזמנתי אותם לבדוק מה הולך, ואחר כך זה כבר זרם. דאגתי להעלות לשם את כל המשימות, והם שיתפו, שאלו והגיבו בקבוצה. הרגשתי שאני חוסכת להם ולי לא מעט הודעות שבווטסאפ היו נתפסות כחפירות מיותרות, בעוד שבטלגרם הן יצרו ווייב חיובי, ותרמו לגיבוש הקבוצה.

בנוסף, פתחנו קבוצת טלגרם ל-SHIFT זו קבוצה פתוחה לקהל רחב של קוראים ומאזינים, וכרגע היא בתהליכי התהוות, עולים בה תכנים מ-SHIFT וגם מרחבי הרשת, והחברים מגיבים (לעיתים), מבררים מידע ומבקשים המלצות.

מה יש בטלגרם לעומת אפליקציות אחרות?

מצטרפים חדשים – מכירים את זה שכל פעם שיש מצטרפים לקבוצה בווטסאפ צריך לעדכן על מה דובר? אז בטלגרם נשמרת ההיסטוריה של הקבוצה, וגם מצטרפים ומצטרפות חדשים יכולים לגלול לאחור ולהתעדכן עצמאית(!). בעיני זה אחד היתרונות הבולטים של טלגרם לעומת ווטסאפ. ועוד משהו נחמד, אפרופו מצטרפים חדשים, למתקדמים שבינינו יש אפשרות לשלב בקבוצות בוט שמבטל התראות על מצטרפים חדשים או נוטשים, זה תורם לאווירה המקצועית והעניינית של הקבוצה או הערוץ, במקום עשרות שורות עם הודעות מי הצטרף או עזב, נשאר רק התוכן שאנשים כתבו או שיתפו. (מנסיוני המועט עם בוטים, אפשר לאתר אותם די בקלות דרך גוגל והשימוש בהם לא מסובך במיוחד. לגבי הבוט הספציפי הזה, לא ניסיתי).

קבוצות וערוצים פתוחים לקהל הרחב – כולנו כבר התרגלנו שבווטסאפ יש קבוצות שכולם יכולים להגיב, ויש ערוצים שהמידע בהם חד כיווני, ורק המנהלים יכולים לכתוב. בטלגרם הערוצים מאוד פופולארים, ומספר העוקבים הוא עצום ומונה לעיתים עשרות אלפים, ואני לא יודעת אם הוא מוגבל. מבחינת קבוצות, למיטב הבנתי הן מוגבלות ל-5,000 איש (ויש סופר קבוצות עם אופציה למאה אלף חברים), ככה שבמושגים של קהילה אקטיביסטית, זה לא ממש מגבלה.

מה שנחמד, שבניגוד לווטסאפ שצריך נגישות ללינק כדי להצטרף לערוץ או קבוצה, בטלגרם ניתן לאתר באפליקציה קבוצות וערוצים, ולהצטרף עצמאית, אלא אם הם סגורים לקהל הרחב.
בסופו של דבר אם בווטסאפ תפגשו לרוב את מי שאתם מכירים, בטלגרם מדובר על אנשים חדשים, לפעמים מומחים בתחומם, שהמגע איתם בלתי אמצעי. אני למשל בקבוצת פודקאסטים בין חברים של מאזינים ויוצרים, וכל הפודקאסטרים (יצרני פודקאסטים) שותפים לשיחה פתוחה של חובבי הז'אנר.

ועוד בענייני קבוצות, לאחרונה הכניסה טלגרם כל מיני חידושים שהמעניין בהם הוא זה שמאפשר לפתוח קבוצה על פי מיקום גאוגרפי. תחשבו על מחאות, הפגנות, אירועים, מפגשים, במקום לעבור בין האנשים ולבקש מהם את מספר הטלפון אתם יכולים ליצור קבוצה באמצעות Create a Local Group.

עוד דבר חביב בערוצים וקבוצות הוא היכולת ליצור סקרים לחברי הקבוצה, כאלה שיכולים לסייע לכם לבחון העדפות ולקבל תחושה לאן נושבת הרוח. דוגמה אחת שאני יכולה לתת הייתה כשבדקתי עם חברי הקבוצה העדפות בנוגע לכיבוד שהוגש במהלך ההשתלמות, תוך דקות ספורות קיבלתי אינדיקציה שסייעה לי בקבלת החלטות. דוגמה אחרת לסקר שהשתתפתי בו הייתה כשעמית סגל רצה (בפעם המי יודע כמה) לבדוק מי מצביע לאיזו מפלגה, בערוץ שלו. והאמת, אחרי שראיתי את התוצאות התבאסתי ופרשתי מהקבוצה.

נוחות – בניגוד לכל מיני אפליקציות אחרות שצריך להיכנס אליהן עם שם משתמש וסיסמה והניווט בהן לא מספיק אינטואיטיבי, הטלגרם נראית בדיוק כמו ווטסאפ ואולי בגלל זה מצטרפים אליה כל הזמן גם אנשים שהם לאו דווקא המאמצים הראשונים של טכנולוגיות. זה מצחיק, כי יש לה הילה של אפליקציה מאובטחת, ויש בה אפשרות לצ'אט סודי אבל במקביל היא דואגת לידע אותך על כל איש קשר שמצטרף, כמו ה"אח הגדול".

עוד עניין של נוחות, האפליקציה נפתחת במחשב השולחני בצורה הרבה יותר נוחה מווטסאפ. לא צריך לצלם שום QRCode ואפשר להיכנס מכמה מחשבים במקביל.

תוכן, מהקל אל הכבד – יש לטלגרם מעבד תמלילים שנקרא טלגרף. זה אומר שאם למשל יש לכם תוכן שכתבתם ואתם רוצים לשתף במקום לכתוב מגילה בפונט אחיד שקשה לקרוא או לחילופין לשים לינק לכתבה או לדוקס שזורק את המשתמשים החוצה, אם תעלו את התוכן בטלגרף תוכלו להשאיר את הקוראים בתוך האפליקציה, וזה עדיין יראה כמו מאמר ולא כמו מסרון. זה היה הקל. הכבד זה הקבצים הגדולים, אפשר לשלוח באפליקציה קבצים של ג'יגה וחצי, זה אומר שאפשר להעביר בה סרטים, סדרות והמדיום האהוב עלי – פודקאסטים, ככה להעלות תכניות במלואן, לא צריך לשים לינק, אפשר להעלות את הקובץ כולו, והכל נשמר בענן. למשל בקורס שריכזתי והייתי צריכה לשלוח מצגות כבדות, העלתי הכל לקבוצה בטלגרם. ככה גם הכל נשמר להם במקום אחד.

צ'אט – חידוש מרענן על פני הווטסאפ – ניתן לערוך הודעה בדיעבד(!!) גם אחרי שכבר נשלחה. לצד הצ'אט הקולי אפשר גם לשלוח וידיאוצ'אט, שזה ממש נחמד אבל עוד לא ראיתי לזה שימוש בקבוצות שאני נמצאת בהן, הן ציבוריות לרוב, ואנשים כנראה מעדיפים לשמור לעצמם מידה של פרטיות.

לסיכום

אם אתם פותחים קבוצה רק להודעות מיידיות תישארו בווטסאפ, אבל אם אתם רוצים מקום לקיים בו שיח, לשתף תוכן, לאפשר לעוד ועוד אנשים להצטרף, לכו על טלגרם. אולי ייקח זמן עד שהקבוצה תתפוס תאוצה, אבל המגמה היא חיובית ומניסיון אני יכולה לומר שיש הרבה יותר מצטרפים לקבוצה מאשר נוטשים.
ומה שנחמד בכל העסק הזה שזה בכלל לא עסק אלא חברה לתועלת הציבור, אין בה תוכן מקודם בתשלום או פרסומות קופצות, והסיבה היחידה שאנשים כותבים בקבוצה או מצטרפים לערוץ שפתחתם היא נטו כי הצלחתם להיות רלוונטיים.

הנה כמה קבוצות וערוצים ששווה להכיר:

ערוצים: המקום הכי חם, שקוף, גלובס, דה מרקר, החדשות 13, הפרלמנט של החדשות (כתבים + ח"כים), אבו עלי אקספרס (חדשות מהעולם הערבי בעברית, ופרשנויות)
קבוצות: פודקאסטים בין חברים, מדרסה (לימוד ותרגול השפה הערבית) ושתיל SHIFT.

 

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא קהילה

מירנה קציר | 29 בנובמבר 2023

איך לנהל שיחה עם מי שחושב אחרת

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה