רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
ממשלה חדשה, ממשלת שינוי, יצאה לדרך. ממשלה שבה יו"ר מועצת יש"ע לשעבר הפך לראש הממשלה, וחברות בה מפלגות עם אג'נדות שונות ואף מתנגשות – מרצ, העבודה, יש עתיד, כחול לבן, תקווה חדשה, ולראשונה בהיסטוריה של ישראל שותפה בקואליציה מפלגה ערבית. כל אלה לא היו חלק מהערכות המוקדמות, וקשה היה לשער שכך אכן יהיה.
לאחר השמחה או הפליאה שמילאה את הלבבות, חשוב להביט נכוחה על ממשלת השינוי, ולמפות את ההזדמנויות החדשות הטמונות בה, ולהתחיל מוקדם ככל האפשר לבסס קשרים ולהתחיל לעבוד.
בעבודה מול ממשלה חדשה וכנסת חדשה חשוב לפעול ומהר. בשלב ראשון חשוב שתעשו מיפוי יסודי של בעלי התפקידים החדשים, ומהי עמדתם לגבי הנושאים שעל סדר היום, שמעסיקים אתכם. בשלב השני תזמו פגישות שיסייעו בעבודה דיאלוגית סביב הנושאים המדוברים. עבודה שיטתית, מגובה בידע שלכם, נתונים ומחקר מקדים, תעזור לכם למקסם את ההזדמנויות ויתרמו לביסוס קשרי עבודה מול דרג מקבלי ההחלטות.
בהקשר לממשלה החדשה אני מציע לשים לב לארבע הזדמנויות:
כשהשרים עובדים אתכם ולא נגדכם נפתחות הזדמנויות רבות. לאחר 20 שנה בהן ממשלות הימין הרכיבו את הקואליציה והיה קושי אמיתי לארגוני החברה האזרחית לקדם סדר יום אזרחי וחברתי, יש לנו הארגונים הזדמנות אמיתית לעבוד בשיתוף פעולה עם שרות ושרים ממפלגות המרכז שמאל מתוך הממשלה, ולחזק את העשייה שלהם במשרדים עליהם הם ממונים, שתביא להישגים משמעותיים.
כך לדוגמה, הארגונים הסביבתיים לא יצטרכו עוד להגיש ניירות עמדה שידחקו למגירה, אלא באפשרותם לפנות לשרה להגנת הסביבה ח"כ תמר זנדברג שאוזנה כרויה אל המטרות הללו, ולקדם דרכה חקיקה או רפורמה.
לחברה האזרחית יש הזדמנות יקרה מפז לראשונה מזה שנים לקדם מדיניות עם שותפים רבים בממשלת השינוי.
החלפת הממשלה והשרים משפיעה גם על הנגישות שלנו לדרגים המקצועיים במשרדי הממשלה. הדלת הראשית של הפקידות הבכירה בממשל פתוחה בפנינו. בשנים האחרונות לא מעט ארגוני חברה אזרחית עבדו עם הפקידות המקצועית בממשל הישראלי: באגף התקציבים, עם ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים, מול רשות ההגירה ועוד. לרוב הדבר נעשה כהתייעצות בלתי פורמאלית.
כיום נפתחה בפנינו ההזדמנות לשבת עם הפקידות של משרדי הממשלה בהם יושבים שרים עם אהדה ופתיחות לסוגיות של צדק, שוויון והגנה על הדמוקרטיה, הרבה יותר מבעבר. הנכונות של הדרג הנבחר לשינוי לצד היכולת לעבוד עם הדרג המקצועי, היא הדרך לשנות מדיניות.
נושאים רבים שקודמו תחת ממשלת נתניהו היו פרי עטם של החברה האזרחית ושל פוליטיקאים מהשמאל, אך בתודעה הציבורית התקבלו כהצלחות של גוש הימין ואף נוכסו לחלוטין. כך למשל העלאת שכר המינימום בפעימות שקרו בעשור האחרון, מאבק שהחל על ידי דב חנין ועמיר פרץ, הוצג בפני הציבור כרעיון שנולד בליכוד וצלח בליכוד.
עד כה, במצב שבו ארגוני חברה אזרחית נאלצו לבחור, בין האפשרות לקחת קרדיט על מהלכים שהם מקדמים במחיר שעשוי לפגוע במטרה, ובין קידום הנושא, בידיעה שגורמים אחרים יהיו חתומים על ההצלחה, עמד קידום הנושא בראש סדר העדיפויות, בעוד הקרדיט נדחק לשוליים. הבעיה שבבחירה הזאת מגמות של דה לגיטימציה לארגוני זכויות אדם ודמוקרטיה רק הלכו והתעצמו.
כעת עם השינויים בממשלה ובכנסת יש לנו אפשרות לקדם מהלכים שעל ההצלחה שלהם יהיו חתומים אותם אלה שיזמו, ונאבקו עליהם. קהילות מודרות, ארגוני סנגור ופוליטיקאים המזוהים עם אותם ערכים. כך גם הציבור יכיר את הארגונים על מנעד העשייה שלהם והדלת לעבודה עם קהלים חדשים גם היא תיפתח.
לארגוני החברה האזרחית יש תפקיד משמעותי וחשוב גם מול הממשלה החדשה על הרכבה הייחודי, להמשיך ולהוות אופוזיציה אידיאולוגית בממשלה למרות הקושי. להתנגד להעמקת הכיבוש, לפגיעה בחופש הדת, ולפגיעה בציבור הערבי בישראל ובזכויות האזרח.
לסיכום, ממשלת השינוי חבה בתוכה הזדמנויות רבות לחברה האזרחית ולמדינת ישראל. אם נדע לנצל ולהעמיק את השיח עם הממשל בכל הכלים העומדים לרשותנו, יש לנו הזדמנות לשינוי אמיתי.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
כתבו תגובה