רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
קרן התחקירים היא קואליציה של גופי תקשורת עצמאים, שיחד עם הציבור מקדמת תחקירים בנושאים שאינם נמצאים על סדר יומה של התקשורת המסורתית. הציבור נקרא לדרג את הנושאים ולתת גב לעיתונות חוקרת, שלא נכנעת לתכתיבים של פוליטיקאים או ללחצים של בעלי הון.
ארגונים רבים עסוקים בשאלה, כיצד להרחיב את התמיכה והמעורבות הציבורית בפעילותם. אנחנו מכנים תפישה זו בשם קהיליזציה, או הרחבת בסיסי התמיכה, כאשר התמיכה יכולה לבוא לידי ביטוי בצורות שונות: באמצעות תהליכי שיתוף ציבור בקבלת החלטות, תמיכה כספית, בניית שיתופי פעולה או הקמת קואליציה סביב אינטרס ציבורי רחב ועוד. תפיסה זו של מעורבות ולקיחת אחריות ציבורית עומדת בבסיס המודל של קרן התחקירים, ולכן נראה לנו כזה ששווה להיחשף אליו.
לפני כשנה תומר אביטל, שהקים את '100 ימים של שקיפות' הגה רעיון להקים ארגון גג לעיתונות עצמאית בישראל, מתוך מחשבה שרק יחד נוכל להתגבר על המגבלות והאינטרסים המסחריים והפוליטיים עימם מתמודדת העיתונות המסורתית.
מאחורי הקרן עומדים מספר גופי עיתונות עצמאית מהבולטים בארץ. אם כולנו נפרסם בבת אחת תחקיר בנושא שהתקשורת המסורתית נמנעה מלעסוק בו, נקבל חשיפה כמו של כלי תקשורת בינוני, והתקשורת המרכזית לא תוכל להתעלם ממנו. כך באמת הוכח מספר פעמים בעקבות תחקירים שפרסמנו.
כולנו מייצגים גופי תקשורת עצמאיים, בין אם מדובר על בלוגרים או על גופים הרשומים כעמותה. אנחנו עוסקים במגוון רחב של נושאים, כאשר כל ארגון מביא עימו ידע מקצועי בתחומו. למשל, '100 ימים של שקיפות' עוסק בהיבטים של שקיפות בכנסת, 'העין השביעית' עוסק באינטרסים העומדים מאחורי כלי התקשורת, והבלוג של ערן הילדסהיים 'הכלכלה האמיתית' מטפל בנושאים מאקרו כלכליים.
אנחנו מזמינים את הציבור להציע ולדרג את הנושאים. תחילה עולות הצעות לוועדת העורכים, שמסננת כל מה שנראה צהוב או שאיננו בעל משמעות ציבורית רחבה, ומגדירה עשרה נושאים לדירוג הציבור. בפעם האחרונה לקחו חלק בתהליך זה כ-4000 איש. בתום ההצבעה עולים חמישה נושאים לבחירה, אבל הפעם הבוחרים הם רק מבין תומכי הקרן, כאן מדובר על כ-800 איש.
הקמנו את שקוף, עמותת הגג של קרן התחקירים, והיא נותנת לנו את הגב הבירוקרטי, המשפטי והפיננסי.
ועדת העורכים נפגשת אחת לחודשיים, ובין לבין מקיימים ישיבות שוטפות. המייסדים הם החברים הקבועים, ויש לנו מנגנון הצטרפות המאפשר לעיתונאים עצמאיים, לקחת חלק בישיבות כמשקיפים, ואם הם מוכחים רצינות הם יכולים להצטרף כקבועים, וגם לקחת על עצמם לבצע תחקירים.
יש לנו שתי ועדות: ועדת עריכה קובעת את צוות התחקיר, וועדת התקציב קובעת את מסגרת המימון.
ביולי 2016 השקנו את הקרן, והמימון הראשוני ניתן לומר שהיה ספונטני. קראנו לאנשים לתמוך ביוזמה דרך פייפאל, ככה גייסנו כמה אלפי שקלים לתחקיר ראשון, וזו גם הייתה מבחינתנו הוכחת ההיתכנות.
מטרתנו למסד את העבודה של הקרן. גם לעבור מניהול הקרן בהתנדבות לעבודה בשכר, וגם להגיע לעוד תומכים, בשביל זה יצאנו לקמפיין הדסטארט. מודל העבודה של 'לובי 99' מאוד רלוונטי לנו, וזה מבחינתנו הדבר הבא, לקיים חוגי בית, ולגייס תומכים קבועים.
אתגר אחד נוגע לכך שלא כל העיתונאים העצמאיים באים מרקע של עיתונות חוקרת. לעיתים מדובר בעיתונות מסקרת, וצריך למצוא דרך להפיק את המקסימום מכישוריהם. אמנם אנחנו עדיין לא כלי תקשורת ממוסד שיכול להבטיח עבודה שוטפת לחברי הקרן, אבל זו בהחלט השאיפה.
אתגר נוסף, קשור לחשש של חלק מהשותפים שחוששים ש"נדרוך להם על הרגליים. אנחנו פונים לקהלים דומים, וצריכים להיות קשובים, ולהבין שיש בינינו כאלה שאולי לא יבקשו מהקהל שלהם לתמוך, אבל כן יהיו מוכנים להופיע בתקשורת או לכתוב אייטמים.
'המקום הכי חם בגיהנום', עינת פישביין ואירית דולב, העוסק בעיקר בנושאים חברתיים; 'הפלוג', בלוג של טל שניידר המקיים ראיונות עם אישים פוליטיים בקבוצת ווטסאפ, 'צדק חברתי – חדר המצב' המסקר מאבקים חברתיים, אור-לי ברלב; 'החיבור' מגזין טכנולוגיה, ניב ליליאן. שותפות נוספות הן: דפנה הראל-כפיר, עורכת מגזין חדשות הצרכנות פואנטה; אימאן ספאדי, יו"ר ועדת ביקורת בארגון העיתונאים; איילת פישביין, עיתונאית חוקרת בתחום החינוך והעיתונאי החוקר חיים שדמי.
כן, בהחלט. אם אתם חרדים לחופש העיתונות בישראל ומאמינים שהדמוקרטיה הישראלית זועקת לעיתונות עצמאית חוקרת וחזקה, מוזמנים לחלום יחד איתנו ולהצטרף אלינו להקמת גוף התחקירים הראשון הפועל בשיתופכם המלא. קמפיין ההדסטארט שלנו הסתיים, אבל הגיוס ממשיך בדף הבית של קרן התחקירים.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
גיא- אתה מעורר השראה
כתבו תגובה