קרן קטקו איילי |

בלוג כלי אקטיביסטי

בלוג ארגוני

ממש לאחרונה, זמן קצר לפני המשבר הנוכחי, שהוביל להתלקחות בין יהודים לערבים, פנתה אלינו קרן קטקו איילי חוקרת פדגוגיה אקטיביסטית, בלוגרית חברתית ואשת חינוך. היא הביעה קול מחאה, על העדר תשומת לב ראויה לטענתה, למקומם ולתפקידם של הבלוגים לקידום שינוי חברתי ואקטיביזם. (אוסף יוזמות של חיים משותפים)

קרן שהקימה ומנהלת את הבלוג חיים משותפים, שהיום כבר הפך לאתר התלהבה מהחוברת אקטיביזם ומחאה בעולם הדיגיטלי – הזדמנויות, אתגרים, כלים ודרכי פעולה של ד"ר עומר קינן. וגם מהפוסט של מילנה יערי על טכנולוגיה ושינוי חברתי. אבל כיאה לאקטיביסטית, ביקשה צדק שוויוני מקומם של הבלוגים ככלי אקטיביסטי לשינוי חברתי.

מה הופך בלוג לכלי אקטיביסטי?

בתור חוקרת אקטיביזם וספציפית פדגוגיה אקטיביסטית, פעילות חברתית אקטיביסטית נמצאת על ציר שמאפשר דרכים מגוונות ואמצעים רבים להשפיע על שינוי חברתי. אחד מהכלים האלו הוא בלוג.

ישנם בלוגים חברתיים-פוליטיים שהם יותר "בועטים", מאד בולטים ברשת ומוכרים לכל ואף לפעמים מעלים נושאים שהופכים לוויראליים או פורצי דרך בנושא מסוים ומצליחים לגרום במיידי לשינוי חברתי שנראה לעין. אך ישנם גם בלוגים יותר "שקטים" שמעלים לסדר היום נושאים חברתיים למען צדק חברתי, מעוררים מודעות לנושאים שחשוב לעסוק בהם, אוספים קהל יעד משמעותי ויש להם מטרות נוספות שיתוארו כאן בכתבה. ולכן על ציר האקטיביזם ניתן גם למצוא בלוגים כאילו שראוי לכתוב עליהם ככלי לשינוי חברתי.

איך הגעת לעולם הבלוגים?

מאז שאני זוכרת את עצמי אני עוסקת בחינוך פורמאלי ובלתי פורמאלי. העיסוק בחינוך נבע מרצון לקדם ערכים חברתיים של סובלנות, שותפות, ליברליזם, הומניזם וחדשנות. לאור זאת אני אוהבת להתחבר למגמות של שינוי ומאתגרת את עצמי להתגמש, להתפתח ולהשתנות. ולכן פעם אחת לפני שנים רבות, נרשמתי לסדנה ללימוד כתיבת בלוגים אצל מומחית הבלוגים – יונית צוק הבלוגריסטית. כל המשתתפות והמשתתפים היו עצמאיים שרצו לפתוח בלוג עסקי. והם למדו המון ואני ישבתי בצד והרהרתי לעצמי (וגם בקול רם) – על מה אכתוב בלוג?!

לקח זמן, אבל יום אחד זה קרה! דני מרגלית (חבר שהוא איש עסקים ויזם מדהים) הזמין אותי למפגש אצל אחיו ינקי, של חברה' שמקדמים חיים משותפים בין ערבים ויהודים. מכיוון שעסקתי בכך במסגרת חינוכית, כמובן שנעניתי להזמנה. הייתי בטוחה שאכיר את כולם כמו תמיד בכנסי חינוך לחיים משותפים, אבל להפתעתי היו שם רבים שעסקו בקידום של חברה משותפת מעולמות שונים: מחול, תיאטרון, קולנוע, עסקים, נשים, פוליטיקה, טיולים בארץ ובעולם, עולם הספורט וכמעט ואף אחד לא מחינוך. ואז היתה לי חוויית "אהא!" בלוג הוא כלי אקטיביסטי!

מה זה אומר?

הבנתי שאני הולכת לכתוב בלוג חברתי שמקדם את הערכים שמובילים את עבודתי החינוכית, ודרכו אנסה להשפיע על שינוי חברתי-פוליטי בתחומים הבאים:

  • הבלוג בניגוד לכלי התקשורת המיינסטרים, יציג את הפן החיובי של שכנות טובה ונורמטיבית בין ערבים ויהודים. הוא יתאר את העשייה האדירה שקיימת בין יהודים וערבים במטרה להשפיע על פעילים ומתעניינים להצטרף לתנופה ולאנרגיה החיובית.
  • הבלוג יהיה מקום שגם אקטיביסטים, יזמים חברתיים, ארגונים ומוסדות יוכלו לאתר שם מידע ולהיעזר בו.
  • הבלוג יהפוך לאתר שפועל במתכונת פלטפורמה שיווקית חברתית (בחינם) ויסייע לכל מי שעסוק כל כך בעשייה החברתית ומעט מדי בפרסומה.
  • הבלוג יעצים את מי שמקדם עשייה למען חיים משותפים.
  • הבלוג ישנה את השיח, כך שתמיד יהיה לכולם מידע ו"קונטרה" לשתף ולספר את הסיפורים של יוזמות של חיבור בין קהילות ובני אדם.

אם ארגון רוצה לפתוח בלוג ככלי אקטיביסטי מה הוא צריך לעשות?

מתייחסת לשלושה צעדים שמהם צריך להתחיל.

הצעד התכנוני:

תגדירו את המטרות העיקריות של הבלוג האקטיביסטי. אפשר לענות על השאלות הבאות: אנחנו רוצים להשפיע על… לעורר שינוי ב… להציע אלטרנטיבה שהיא…

תגדירו מי קהל היעד של הבלוג. אצלי למשל, היה שינוי. בהתחלה קהל היעד שלי העיקרי היה הפעילים בנושא חיים משותפים, אבל גיליתי שיש עוד כמות ענקית של מעוניינים ומתעניינים שלאו דווקא פעילים בנושא והם לא חברים בעמותות או עובדים בתחום ולכן מצאתי שחשוב לפנות אליהם ולכן להרחיב את קהל היעד. כך שמצד אחד הפעילים, הארגונים והמיזמים יכולים למצוא באתר קולות קוראים לקרנות, תמיכות והכשרות ומצד שני המתעניינים מוצאים באתר מידע שמספק להם עניין להצטרף ולהשתתף.

תדאגו לנראות הכי מקצועית שיש. אין להתפשר על מקצוענות (להשקיע בזה או לחפש משקיעים). באפיון הבלוג יש לדאוג שהנראות תתחבר למסרים החברתיים בו. אני לקחתי אנשי מקצוע שהכין לי פלטפורמה מקצועית וגם מעצבת והייתי מאד מרוצה. הם ליוו אותי גם אחרי שיש שינויים – כי תמיד יש שינויים. בשלב התכנוני הזה גם יצרתי לוגו שהיה מאד חשוב להעברת המסר, הוא גם הופך לסימן היכר, הנה פה.

תחשבו לאן זה יתפתח. בזמן התכנון, תחשבו כל הזמן לא רק על כאן ועכשיו אלא גם לעתיד, לזמן שהבלוג יצמח כל כך ויהפוך לאתר. ראו פה כתבה של יונית צוק על מה ההבדל בין בלוג לאתר.

הצעד הביצועי:

לכתוב, לכתוב ולכתוב כי התוכן הוא המסר. בהתחלה חיפשתי נושאים, אבל ברגע שכתבתי ופרסמתי החלו להגיע אלי הרבה תכנים; כנסים, הרצאות, מפגשים, סדנאות, אירועים, קולות קוראים להגשה לקרנות, מלגות, קורסים, מודעות דרושים בתחום של חיים משותפים, המון ארגונים וכך יצרנו את המאגר הארגונים הכי מקיף בנושא של חיים משותפים, יוזמות מרתקות, והכי חשוב הרבה סיפורים שמספרים חיים של שותפות חברתית.

חפשו שיתופי פעולה חדשים. למה? כי זה מגדיל "טראפיק" לאתר (ותסמכו עלי, התמכרתי לבדוק כמות נכנסים לאתר מדי יום, וכן בהתחלה זה כל שעה אבל זה עובר). אחת הדוגמאות לשיתוף פעולה הוא פרסום בבלוגים אחרים, כמו ב-SHIFT למשל.

אל תורידו רגל מהגז, חפשו שותפים. ברגע שהבלוג הופך מהתנדבות חברתית אקטיביסטית ומתחיל להתנגש עם מחויבויות אחרות, במקרה שלי הוראה, דוקטורט, ארבעה ילדים, בן-זוג, הורים ו… אבל אין מצב שמורידים הילוך עכשיו… אז זה הזמן למצוא שותפים! לשם כך נעזרתי בענבר יסעור, חברה שמלמדת מידענות ודרכה יצרנו מודעת דרושים מתנדבים לאתר חיים משותפים. ומשם הגענו למתנדבים שהם שותפים איתי עד היום, דן נועם אחראי על מאגר הארגונים, אבי מור על לוח האירועים, אפרת ידין על לוח הדרושים, ויש עוד מתנדבות למשל לתרגומים, זה המקום לציין שהאתר מופיע בשלוש שפות!!!

הצעד לעידוד פעולות

בבלוג לשינוי חברתי חשוב לייצר טקטיקות להגברת מעורבות למשל:

יצירת ניוזלטר לרשימות תפוצה – לי יש כ- 2000 רשומים.

יצירת PDF להורדה למשל סדרת השיח הוא המסר 10 מילים שפות להדפיס ללמוד ולשחק.

הקמת מדורים למשל, מדור נשים אקטיביסטיות.

לעודד עוד פעילים לכתוב: למשל סדרת "אספר לכם סיפור מהחיים – סיפורים קטנים על קשרים משמעותיים" של מיכל. או הכתבות של יהושע רץ.

הפצה דרך הרשתות החברתיות להמלצות של הבלוגריסטית בנושא הפצת הבלוג.

טיפים לסיום?

עבור קהל היעד: תתמידו, תהיו נחושים, עקביים ותזכרו שיש לכן ולכם מחויבות לקהל וקהילה זה עוזר להמשיך ולחדש.

עבור עצמי: לעורר תקווה – מסתבר שלא רק שהבלוג עצמו יוצר תקווה לקהלים, אלא שהעשייה עצמה עוזרת לשמור על אופטימיות עצמית-פנימית. עצם זה שבחרתי לנקוט בפעולה, לעשות, לקדם, לכתוב, לעורר, להיות אקטיביסטית באמצעות הבלוג – זה כל כך עוזר לסוג של אורח חיים בריא.

בעקבות כך, אף מסתבר שעודדתי, למרות שלא היתה זאת אחת המטרות המוצהרות, א.נשים נוספות שחשבו על רעיונות שהם לאו דווקא התפיסה החד ממדית של אקטיביסט=הפגנות והובילו יוזמות חברתיות נוספות ברשת.

אז את למעשה אומרת שבפעולה האקטיביסטית עצמה, הבחירה לכתוב בלוג לשינוי חברתי, את הפכת להשראה ובכך גם יצרת גלי השפעה, על ידי עידוד אחרים לפעול.

אופטימיות וגם אקטיביזם הם כנראה מדבקים, גם אני מקבלת כל הזמן השראה מאחרים ומתחדשת.

תודה לך קרן על השיחה, שמעודדת ומאפשרת לפתח כלים נוספים לאקטיביזם, בעיקר בימים אלה שצריכים חיזוקים לחיים משותפים.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה