גלי בסודו |

מה עבד שם? ללמוד ממאבקים שהצליחו – חלק ב'

בלוג חדש (1)

במשך תוקפה של מספר חודשים, מאז שהחלה המחאה נגד הפיכה משטרית סקרנו מחאות מהארץ והעולם. הסתכלנו על אסטרטגיות פעולה מוצלחות וכלים שעבדו.

בפוסט הראשון התייחסנו לכך שהכרות עם מנגנון הפעולה הלא ליברלי קריטי כדי לחבר בין כל הנקודות על הציר. הצבענו על פרמטרים שהופכים מחאה למוצלחת כמו מהירות תגובה, גודל המחאה, עוצמתה ומטרותיה. ראינו שלמחאה חוצת מחנות סיכויים גבוהים יותר להצליח, ולמדנו על כוחה וחשיבותה של מחאה מבוזרת.

כעת אנו ממשיכות לחלק ב', הכולל את עקרונות המאבק הלא אלים, שיבושים וחסימת כבישים, חשיבותה של התקשורת, ההסברה ופעולות הרישות בין הנאבקים. אם עוד לא הספקתם, כדאי לקרוא קודם את חלק א'.

6. יישום עקרונות המחאה הלא אלימה

על פי אריקה צ'נווית' שחקרה מחאות רבות שהתקיימו בין השנים 1900-2006, למחאות לא אלימות יש חמישים אחוז סיכוי להצליח לעומת מחאות אלימות. לדבריה, קמפיינים לא אלימים מגייסים אוכלוסיה גדולה יותר ומגוונת יותר, ולכן ממליצה להשתמש במגוון צורות מחאה: הפגנות, שביתות, חרמות וכדומה.

נחי אלון מדבר על החשיבות להכיר את עקרונות המאבק הלא אלים. אנחנו בשתיל משתמשים במושג: המאבק הבונה

עקרונות המאבק הבונה:

  1. התמקדות בהתנגדות למצב קיים, ולא ברצון לנצח את הצד השני
  2. שימוש באופני פעולה יצירתיים, השונים במהותם מדרכי הפעולה של הצד השני
  3. מיקוד הכוחות במחנה הנאבק ובמטרותיו, ולא בצד השני
  4. זיהוי ריבוי הקולות במחנה השני ועידוד לבטא אותם בדרכים שונות
  5. הכרה בכך שלתהליך שינוי לוקח זמן להבשיל

פעילי ארגון אוטפור שפעל להפלת מילושוביץ' למדו את עקרונות המחאה הלא אלימה כפי שיושמה במקומות שונים בעולם, והצליחו להפוך לטובתם כוח שהופעל נגדם. ככל שהממשלה השתמשה באלימות כלפי המפגינים, כך התחזק כוחה של האופוזיציה, וגדלה האהדה לארגון.

גם האלג'יראים במחאה שלהם נגד הנשיא עבד אל עזיז בוטפליקה, שמרו על מחאה לא אלימה. הם דאגו להרחיק את מי שנהג באלימות, ושמרו על רוח חזקה של סולידריות.

נציגים מהחברה האזרחית הצ'כית שיתפו שאחד הדברים שסייעו להם במחאה הוא ההבנה שמדובר על מאבק ארוך ומתמשך – עיקרון חשוב במחאה לא אלימה.

סוגי פעולה במאבק הלא אלים:

  • פעולת דילמה – פעולה קטנה ונקודתית של אי ציות אזרחי, המעוררת דילמה מצד הרשויות איך להגיב.
  • פעולת גרילה, פעולה ישירה לא אלימה – דרך אפקטיבית של קבוצה קטנה להשפיע, באמצעות פעולה ממוקדת המעוררת עניין ציבורי וחשיפה תקשורתית. כרוכה לא פעם באי ציות אזרחי, ועל כן עלולה לגרור השלכות של עיכוב או מעצר. מבצעיה לוקחים זאת בחשבון ומוכנים לשלם על כך את המחיר.
  • פעולות שיבוש – פעולות המשבשות את סדר היום הציבורי.

7. שיבוש סדר היום

חסימת כבישים

פעולות שיבוש הן כאמור חלק מהכלים של מאבק לא אלים. שמנו לב שאחת הדרכים הפופולריות לשיבוש הן חסימת צירי תנועה מרכזיים.

במחאת החקלאים בהודו נעשה שימוש בכלים חקלאיים כדי לשתק צירי תנועה מרכזיים; במחאה באקוודור נגד הפסקת סבסוד הדלק, השביתו נהגי האוטובוס והמוניות את התחבורה וחסמו כבישים מרכזיים, ובנוסף פגעו בכלכלת המדינה על ידי הפרעה לייצור הנפט; פעילי ופעילות תנועת התעריפים החופשיים בברזיל חסמו רחובות ראשיים בשעות העומס אחת ליום או יומיים; המוחים בסרביה ב-2021 שנאבקו נגד כריית ליתיום חסמו כבישים בצורה יצירתית. במקום להתאסף במקום אחד המוחים התפזרו בקבוצות קטנות וחסמו עורקי תנועה ראשיים בכל רחבי המדינה. כך היה קשה יותר לפזר אותם. הם הגבירו בהדרגה את עוצמת המחאה מפעם לפעם חסימות הכבישים הפכו ארוכות יותר, והשיבוש הפך למעיק יותר.

גם נאבקת הדיור הציבורי באשדוד בשנות התשעים, מרסלה אדרעי, הובילה הפגנות וחסימות כבישים שהלכו והתגברו עם הזמן. כדי למנוע מצבים של אלימות משטרית לכל הפגנה נשלחו גם נשים וילדים. בנוסף, חסמה יחד עם הפעילים את נמל אשדוד למשך חצי יום, ובשלב אחרון, הובילה הפגנות וחסימת כבישים בכל רחבי הארץ

שיבוש סדר יומם של הפוליטיקאים

חתירה למגע ישיר עם פוליטיקאים – אחת ההמלצות במדריך להתנגדות Indivisible: "הפעילו לחץ על הפוליטיקאים ברמה המקומית. לחץ מקומי במקביל במספר רשויות, ישפיע ברמה הארצית. המלצה נוספת באותו מדריך: חיתרו למגע ישיר עם נבחרי הציבור, הפעילו קשרים על מנת להגיע לשיחה איתם.

חסימה – פעילי מחאת הדיור הציבורי באשדוד נהגו לחסום את לשכת ראש העיר. בשיתוף פעולה עם ועד העובדים בעירייה היו מגיעים במהירות ללשכת ראש העיר וחוסמים אותו במשרדו במשך שעות. כך השיגו הכרה, והצליחו לקבל יותר משאבים.

בארץ, הפרקטיקה של הפגנות מול בתיהם של מקבלי החלטות הייתה מרכזית במאבקם של באים לבנקאים וגם במאבק נגד שוד הגז, והלכה והתעצמה במחאה הנוכחית נגד ההפיכה המשטרית. בין מוצש למוצש מתנהלות הפגנות מחאה מול הפוליטיקאים בבתיהם, ובכל מקום אליו הם מגיעים, כנסים, אירועים ממלכתיים ועוד. ערוץ אחד מיני רבים, המנגיש מידע על מיקומם של הפוליטיקאים הוא בושה בטלגרם.

8. תקשורת במחאה

הגנה על תקשורת חופשית

הדס אהרן, חוקרת לאומיות, פופוליזם ופוליטיקה אירופית מתייחסת לכך שש לרכז את כל המאמצים לשמירה על תקשורת נקיה שלא נשלטת על ידי הממשלה.
השותפים התורכים שנפגשו עם מכון מיתווים מדגישים את החשיבות לתמוך ולתת גיבוי לכלי תקשורת שנשארו עצמאיים וחופשיים.

פעילי ארגון אוטפור ניהלו מחאה 24/7 כדי למנוע השתלטות המשטרה על אמצעי התקשורת החופשיים.

תפקידו של הסיקור התקשורתי

על פי פרופ' שרה הלמן, מהמחלקה לסוציולוגיה ואנתרופולוגיה באוניברסיטת בן גוריון, לסיקור התקשורתי תפקיד משמעותי בהצלחת המחאה. "התקשורת והאופן שבו היא מייצגת את מסרי המוחים, מכיוון שפוליטיקאים נחשפים למחאה דרך התקשורת".

כדי לעצור את "החוק הרוסי" בגאורגיה דאגו הפעילים, שהתקשורת תסקר את המחאה, וגייסו תמיכה מכמה שיותר כלי תקשורת כולל תקשורת בינלאומית.

אם נחזור לצעדת המלח שהוביל גנדהי ב-1930, לסיקור התקשורתי הנרחב היה תפקיד מכריע באהדת הקהל, כאשר כלי התקשורת תיעדו את המעצר האלים של עשרות אלפי הודים.

9. הסברה, הנגשת מידע ורישות

הנגשת המידע – במחאת החקלאים בהודו תרגמו את הסכנות והמלכודות של החקיקה החדשה לשפת העם.

נתונים ועובדות – במאבקן של ארבע אמהות לצאת מלבנון הן הדגישו את החשיבות להצטייד בטיעונים מוכחים, נתונים ודוגמאות ועובדות התומכות בעמדתן.

מסרים לקהל ליברלי – על פי פרופ' אבנר דה שליט כאשר אנחנו פונים לקהל ליברלי, אחד האלמנטים החשובים הוא אופטימיות. קמפיין שמכיל הפחדה או תיאור של מה יקרה אם לא נצביע למועמד מסוים לרוב לא עובד על מצביעי השמאל. הנתונים מראים שקהל ליברלי מזדהה עם קמפיינים שמציעים תקווה, אופציה חיובית לשינוי, אפשרויות חדשות וכו'

לפנות גם לקהלים שלא איתנו – פעילי ארגון אוטופור קיימו פעולות הסברה דווקא באזורים בהם היה למילושוביץ את הכח הרב ביותר.

דוברים מקשת אזרחית רחבה – ההתנגדות ההמונית בגאורגיה שהצליחה לעצור את "החוק הרוסי" גייסה אנשים מכל הקשת האזרחית על מנת שיתבטאו בנושא: תעשיינים, עורכי דין, ספורטאים, פוליטיקאים, עיתונאים ועוד

הנשיא מדווח מהשטח – במלחמת רוסיה אוקראינה מי שהתגייס למלחמת המידע הוא הנשיא זלנסקי שיצא לאזורי הקרבות עם בגדי מלחמה, עשה סלפי עם ראשי הצבא ואזרחים והשמיע נאומים של מנהיג נחוש ואמיץ.

10. תשתיות ורישות

המחאה חברתית בבלארוס, שלעת עתה לא השיגה את מטרותיה, יצרה תשתית טכנולוגית שיכולה לתת השראה למחאות רבות.
לאחר טיפולו הכושל של לוקשנקו במגיפת הקורונה, החלה קהילת ההייטק לסייע לצוותים הרפואיים, וסמוך לתקופת הבחירות פיתחו חבריה אמצעים טכנולוגים ששימשו את פעילי ויוזמי המחאות החברתיות.

  • ערוצי מידע בטלגרם – הטלגרם הפך לערוץ מידע מרכזי לסיקור מערכת הבחירות בבלארוס
  • פרסום אנונימי – הערוץ המרכזי שתיאר בטלגרם את כל המחאות נקרא Nekto (מישהו), וכל מי שרצה פרסם בו טקסטים ותמונות מהארועים באופן אנונימי.
  • מהדורת חדשות באנגלית, בטלגרם – קבוצת עיתנואים התארגנה יחד לתרגם את האירועים המתרחשים בבלארוס לערוץ טלרגם בשפה האנגלית, אותו תפעלה 24/7.
  • ערוץ בלאק בוט – ערוץ בו מזהים שוטרים אלימים, מדפיסים את תמונתיהם ומדביקים על בנייני המגורים שלהם עם כיתוב כמו "תתבייש".

גם אצלנו במחאה הנוכחית נגד ההפיכה המשטרית קבוצות הווטסאפ בעיקר, הפכו לחלק מרכזי בהפצת מידע והנעת פעילים. עושים זאת יפה כמה וכמה אנשי רשת, ביניהם: האתר ריסטארט ישראל, משה רדמן, רן הר נבו מיאללה תקווה, פרופ' קרין נהון, תומר אביטל, יאיא פינק, מחזקים ועוד רבים.

לסיכום,

חשוב להכיר את עקרונות המאבק הלא אלים, ולעשות בהם שימוש. שיבוש סדר היום הציבורי בכלל וחסימות כבישים וצירי תנועה מרכזיים בפרט הם כלים אפקטיביים במאבקים חברתיים. חשוב להילחם על מעמדה של התקשורת כתקשורת חופשית ולעודד סיקור תקשורתי נרחב ובינלאומי של המחאה. ההסברה של המחאה צריכה להיעשות בשפה פשוטה, להביא נתונים ועובדות, לשדר תקווה – ערוץ תקווה כבר אמרנו? לפנות גם לקהלים שחושבים אחרת, ולגייס דוברים מקשת אזרחית רחבה. ודבר אחרון לחלק הזה – לפתח תשתיות למגוון רחב של ערוצי תוכן – את זה אנחנו עושים כל כך טוב, שנראה שבעתיד זה מה שמחאות אחרות ילמדו מישראל.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

עוד פוסטים בנושא מאבקים בינלאומיים

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה