תמי יקירה |

מאוהל אחד למחנה אוהלים

מחנה אוהלים

הרעיון שעומד מאחורי התפיסה של מחנה אוהלים* הוא שכל השחקנים בזירת מאבק נתונה, למשל: המאבק במשבר האקלים, המאבק בכיבוש או המאבק לזכויות מבקשי מקלט, הם חלק מאותו מחנה. כל שחקן – כל "אוהל", מביא למחנה מומחיות, מיומנויות וכלים שונים. כך, יש ארגונים שחזקים בעבודת שטח, אחרים שמתמחים בזירה המשפטית, יש אוהלים מלאים בידע מחקרי, ויש המיומנים בלוגיסטיקה והפקה. יחד, כל השחקנים האלו פועלים כמחנה מתואם לקידום המטרה המשותפת.

בניגוד לתפיסה שרואה בריבוי שחקנים חסרון ואף חולשה, תפיסת מחנה האוהלים רואה את היתרונות בכמות ובמגוון שלהם. לפי גישה זו, עבודה נכונה תאפשר לשתף פעולה באופנים שונים. וכך, במקום להתחרות זה בזה, ניתן יהיה ליהנות מהיתרונות של עבודה משותפת, איגום משאבים ותיאום, ולייצר מכפילי כוח וסינרגיה, כך שהכוח המשותף של המחנה כולו יהיה גדול מסך אוהליו:)

איך יראה מחנה אוהלים?

מרחב של שיתוף פעולה וסנכרון, באופן שמאפשר ניצול נכון יותר של המיומנויות הייחודיות לכל ארגון. למשל: ארגונים הפועלים בעיקר בכלים מקצועיים כמו סנגור או כלים משפטיים, אך חסרים ניסיון בהפעלת מתנדבים, יוכלו להפנות פעילים אל ארגונים שיודעים לעבוד עם פעילים בשטח; תנועות שמתבססות על פעילות שטח אך חסרות כלים מקצועיים, יוכלו להיעזר בארגוני מחקר או קידום מדיניות. במחנה אוהלים כזה יש מקום לשלל סוגים של פעילויות, מה שהופך אותו למזמין יותר לכל מי שרוצה להיות פעיל בזירה – כל אחד ואחת יכולים למצוא את מקומם במחנה ולתרום מיכולותיהןם.

מחנה אוהלים – תרשים להמחשה:

הערה: במחנה האוהלים יכולים להיות כמה אוהלים מכל "סוג", כל אחד מביא קול ייחודי ויתרונות אחרים, ופונה לקהלי יעד שונים.

עקרונות פעולה לחיזוק מחנה האוהלים

"מחנה אוהלים" שמורכב מאוהלים רבים ושונים כל כך צפוי להיתקל באתגרים רבים: איך לשתף פעולה בצורה אפקטיבית? איך להגיע להסכמות, ולהימנע מקונפליקטים משתקים? איך לשמר רמת מעורבות גבוהה של השותפים השונים?

על מנת להתמודד עם האתגרים הללו, גיבשנו כמה עקרונות פעולה:

קואליציה פרגמטית, ממוקדת בעשייה

הארגונים במחנה האוהלים אוחזים, בדרך כלל, בתיאוריות שינוי שונות זו מזו ובעקרונות פעולה שונים, שאף יכולים לעיתים לסתור זה את זה. תפיסת מחנה האוהלים מכוונת לכך שלא נשאף בהכרח להגיע להסכמות עקרוניות ותיאורטיות (הסכמות שעל פי רוב קשה מאוד להגיע אליהן), אלא נתמקד בעיקר בפעולות משותפות.

כך, במקום לנהל דיונים ארוכים על תיאוריות שינוי ואסטרטגיות פעולה, נשתדל לנהל בעיקר דיונים ממוקדים על יוזמות ופרויקטים קונקרטיים שאנו רוצים להוציא לפועל – ועליהם גם, בדרך כלל, קל יותר להסכים לצד זאת, נותיר זמן ומרחב לדיוני עומק אסטרטגיים, אך נשתדל לבנות אותם באופן כזה שאי ההסכמות לא יטרפדו את היכולת לפעול יחד.

ריבוי קולות, יכולות ודרכי פעולה

מחנה האוהלים מגוון ועשיר ביכולות, בקולות ובדרכי פעולה – וזה מאפשר להגיע לקהלי יעד שונים, להיעזר ביכולות השונות של הארגונים ולסייע זה לזה. במקום לחפש האחדה והסכמות מצומצמות, נשאף לראות את הכוח שבמגוון הקולות, ואת האופן בו הם מאפשרים לייצר סינרגיה.

פעולה משותפת במודל "רופף" או מודולרי

כאמור, אין ציפייה או דרישה להסכים על כל מסר או פעולה, אלא לפעול יחד במקומות בהם זה מתאים. עקרון זה מאפשר לארגונים השונים לפעול יחד כשמתאים, ולפעול בנפרד בהזדמנויות אחרות.

עקרונות נוספים שעוזרים לשמר את המחנה הרחב:

  • מחוייבות ל"מחנה האוהלים"
  • עקביות, נחישות, התמדה
  • רלוונטיות – נגיב לאירועים בשטח
  • סלחנות
  • שאלות של "איך" יותר מאשר שאלות של "האם"

לסיכום

בניית "מחנה אוהלים" היא משימה מורכבת ומאתגרת – אבל לגמרי שווה את המאמץ. ההבנה שאנחנו פועלים יחד למען מטרה משותפת, גם אם לא תמיד מסכימים על הדרך, מאפשרת לנו לייצר מכפילי כוח וסינרגיה; הפעולה המשותפת מאפשרת לספר לקהל הרחב סיפור של "משהו גדול שקורה".

דב חנין אומר שרצוי שנלמד "לא לריב על ה-5% המפריד בינינו, אלא לפעול יחד למען ה-95% המשותף".
תפיסת מחנה האוהלים מבקשת לבסס את האסטרטגיה הזו ולבנות ממנה כוח.

*מחנה האוהלים הוא דימוי ששאוב מתוך גישת המאבק ההגמוני של דב חנין ודני פילק, בהמשך לחשיבה שפיתח הוגה הדעות אנטוניו גראמשי על המנגנונים המאפשרים את הסדר החברתי הקיים.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה