אביטל שכטר |

אסטרטגיית עבודה עם מתנדבות ומתנדבים

Photo by Abed Rahim Khatib/Flash90 אמנים פלסטינים מציירים ציור קיר תחת האמירה "לא לאלימות" במהלך המחאה על אלימות כלפי נשים "No to violence"

הרבה ארגונים שינו את אופן העבודה שלהם עם מתנדבים בתקופה האחרונה, וכעת, כשלאט לאט חוזרים לסוג של שגרה עולה השאלה מה עושים עכשיו? כדי להתייחס לשאלה הזאת, בואו נלך רגע צעד אחורה ונשאל:

למה אנשים בוחרים להתנדב?

יש מגוון סיבות שגורמות לאנשים לקום ולהתנדב. המניעים יכולים להיות: הכרה בערך שלי, הוקרה והערכה, מימוש עצמי ותחושת שייכות. כארגונים לשינוי חברתי אנחנו יכולים להציע מענה לא רק לצרכים האלה, אלא הרבה מעבר, ובפרט בזמן משבר הקורונה. זו הזדמנות של אנשים להיות אקטיביסטים ומעורבים בשינוי המצב הקיים, להתגייס להגנה על זכויות המיעוט, ולפעול לכך שהממשלה תעשה את המוטל עליה.

בזמן שהרבה ארגונים נקלעו למשבר כלכלי, הצרכים החברתיים רק הולכים וגדלים: אלימות כלפי נשים, פגיעה בזכות לפרטיות, רמיסה של תהליכים דמוקרטיים ועוד. דווקא בעת הזו ארגונים זקוקים יותר מתמיד לכוח אדם שיכול לסייע להם למלא את שליחותם.
אנשים רבים נמצאים כעת במשבר ומחפשים משמעות, דרך להשפיע על המצב, ולתרום ליצירת שינוי. זו ההזדמנות שלכם לחזק את הקהילה של הארגון, ולשמור על פעילות הארגון גם בתקופת משבר.

"במהלך משבר הקורונה אופי הפעילות של הארגון השתנה. אחד הדברים שעשינו הוא קמפיין גיוס כספים והיינו צריכות שתהיה יותר כתיבה לאתר שלנו מאשר ברשתות, לכן ביקשנו מהעורכות שעושות את עבודתן בהתנדבות ואחראיות על ניהול ברשתות החברתיות, לכתוב יותר לאתר, וכך יצרנו תכנים טובים ורלוונטיים למשבר, וזה בא לידי ביטוי בתמיכה האינדיבידואלית בקמפיין.

כמעט כל ארגון זקוק לעבודה ברשתות החברתיות וזו פעילות שקל יותר לרתום להתנדבות – לשתף תכנים וכו׳. אצלנו למשל ראינו שדווקא עכשיו יש יותר זמן להתנדבות. למשל, פנו אלינו גרפיקאיות, שרוצות לעזור שאינן מתנדבות בשוטף". מאיה רומן, מנכ״לית פוליטיקלי קוראת, ארגון המתבסס על קהילה מתנדבת.

המורכבות והסיכון בעבודה עם מתנדבים בתקופה זו

המשבר פגע ברבים מאיתנו מבחינה תעסוקתית, ואיתו נפגעת גם בתחושת הערך העצמי. יש כאלה שרואים בהתנדבות אקט מרפא במידה מסוימת. דווקא בתנאים של חוסר ודאות וחרדה הם מחפשים אחר משמעות.

הפעלת מתנדבים עלולה לפגוע בשוק העבודה. עלינו להיות מודעים לכך ולנסות לצמצם כמה שניתן את מידת הנזק העלול להיווצר. אל תצפו שהעובדים בארגון יעבדו בהתנדבות ואל תגייסו עובדים שיעבדו בחינם.

"אני לא יכולה להתעלם מהבעיות הערכיות שהתנדבות עלולה לייצר. איך אנחנו מיישבות את זה? אנחנו לא מבחינות בין מי שעובדת בשכר לבין מי שעושה זאת בהתנדבות מבחינת מקומה בהובלת הארגון וקבלת החלטות. העורכות שותפות ומעורבות באופן מלא, גם בהחלטות על ניהול הכספים. הכל פועל בשקיפות מלאה. אנחנו דואגות שיהיה מצב של win-win עם כל מי שמתנדבת אם זה במתן קרדיט, במה להתנסות, חשיפה או עריכה של התכנים שהיא כותבת. כשאני מראיינת מתנדבת השאלה הראשונה שלי אליה היא מה בא לך לעשות?" מאיה רומן, מנכ״לית פוליטיקלי קוראת.

ההתנדבות יכולה להיות עוד דרך למעורבות של הקהילה שלכם. חשבו על זה בתוך האסטרטגיה של הארגון. שאלו את עצמכם: האם יש לי מספיק כוח אדם בשביל להפעיל את המתנדבות.ים? עבודה עם מתנדבות.ים דורשת משאבים ולא תמיד אפשר במצב של צמצום בכוח אדם להפעיל אותם בצורה טובה.

הגדרות תפקיד למתנדבים

כדי שתוכלו לקלוט מתנדבים חשוב שתכינו הגדרת תפקיד ומתוכה תבנו את פרופיל המתנדב הרצוי לארגון. תתייחסו לתיאור תפקיד (שיוגדר גם באמצעות מטרות ויעדים), מדדים להצלחה, תכונות וכישורים נדרשים, מסגרת זמן ומקום וחשוב גם שתייחסו למי ילווה, ידריך ויהיה אחראי על המתנדב.ת.

כאשר יוצרים תיאורי תפקיד חשוב להתייחס לא רק לצרכי הארגון, אלא לצרכי הקהילה, המתנדבים.ות הפוטנציאליים, לתת ערך, להיות גמישים ורגישים לצרכים ולתחומי העניין של המתנדבות.ים הפוטנציאליות.ים, להתחשב במה שמהווה ״תפקיד התנדבותי טוב״.

קחו בחשבון שקשה להתחייב להתנדבות ארוכת טווח, במיוחד במצב של אי וודאות. כפתרון לבעיה זו ארגונים יצרו אפשרויות להתנדבות חד פעמית בתקופת הקורונה. יצירת תפקידים לטווח קצר יכולה להגדיל את הקהילה, נסו להתאים את התפקיד לאדם שמולכם.

לאנשים מבוגרים יש קושי לצאת מהבית, לכן חשוב ליצור להם תפקידים שניתן למלא באופן וירטואלי (יתכן וידרוש הדרכה). לעומת זאת נוער צמא יותר ליציאה מהבית (במיוחד בתקופות בהן לא כל המסגרות פועלות כבשגרה), להכיר אנשים, להיות חלק מקבוצה, להרגיש סיפוק, שרואים אותם ומעריכים את העשייה שלהם. הם גם יעדיפו להשתייך לארגון שיש בו חדשנות טכנולוגית ופחות לארגונים בירוקרטיים שנתפסים "ישנים".

לסיכום

המשבר הנוכחי מייצר הזדמנויות שונות להתנדבות מאלו שהכרנו, כשציר הזמן משחק תפקיד מרכזי. האם הארגון שלכם זקוק למתנדבים שימשיכו איתו גם אחרי שמצב החירום יסתיים או שההתנדבות היא פעילות זמנית שנוספה רק לזמן המשבר? בניגוד לזמן אחר, יש עכשיו הרבה אנשים שמועד חזרתם לעבודה לוט בערפל, ייתכן ותוכלו לגייס אותם לפעילות קצרת מועד, או שתמצאו ערך בחיבור שלהם לצוות עבודה. בנוסף להם יש גם את אוכלוסיית הגיל השלישי שמרגישה בדידות וקושי, אנשים עם רקע מקצועי, שיכולים לתרוםמזמנם לטובת הארגון.

זה הזמן להרחיב ולחזק את הקהילה שלכם.

קרדיט: תודה לנעמי פסה, המועצה הישראלית להתנדבות, שהייתה מנחה אורחת במפגש פרקטיזום שנערך ב-3.5.20 ושותפה ביצירת התובנות העולות מהפוסט.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    אשמח להתנדב ל'שתיל'.

      מוזמנת ליצור קשר: galib@shatil.nif.org.il

    כתבו תגובה