שירה איתן |

נפתח חלון הזדמנויות נדיר להשפיע על השיח החברתי-כלכלי

zira2

במרץ 2019 דיווחה סוכנות החלל הישראלית על אירוע אסטרונומי נדיר: כדור הארץ, הירח והפלנטה הננסית פלוטו יעמדו בקו ישר. פלוטו יתחבא מאחורי הירח ויעלם לדקות ספורות מעיני הצופים מכדור הארץ. אירוע כזה מתחולל אחת ל-250 שנה!

גם המציאות שאנחנו חווים בימים אלה היא סוג של אירוע נדיר, והזדמנות יוצאת דופן, לנו האזרחים, להפוך לגורם משפיע על מדיניות הממשלה. מאיפה בא לנו הרעיון הזה? מג'ון קינגדון, ותכף נסביר.

משבר יוצא דופן

וירוס הקורונה שינה באחת את אורחות חיינו. המשבר הבריאותי יצר משבר חברתי-כלכלי רחב ממדים עם השלכות לטווח המיידי והארוך. בשבועות האחרונים נחשפנו, כולנו, למגוון דרישות, מחאות, ניירות עמדה ותוכניות ממשלתיות ואזרחיות להתמודדות עם המשבר והשלכותיו החברתיות והכלכליות.

לא קל לגשר בין צרכים ורצונות מגוונים כל-כך, אך נקרתה בפנינו הזדמנות נדירה להשפיע, מדוע? משום שהשבוע תוקם ממשלה חדשה ויחלו דיוני התקציב. כעת, כשמספר החולים מצטמצם, אנחנו יכולים וצריכים לנהל דיון אמתי ומשמעותי שיסייע בגיבוש ה'ניו-דיל הישראלי'. זו ההזדמנות שלנו – אזרחים וארגונים – לומר מה אנחנו חושבים שצריך לעשות, איך אנחנו רואים את ישראל של היום, ואיזו ישראל אנחנו רוצים לראות 'ביום שאחרי'. אנו מזמינים אתכם/ן להיכנס לזירת השיח לקחת חלק פעיל בדיון ציבורי.

למה שיקשיבו לנו דווקא עכשיו?

ג'ון קינגדון, אחד מחוקרי המדיניות המוכרים בעולם הציג לפני כמה עשורים את 'מודל היובלים'. לדבריו, המועד הטוב ביותר להשפיע על מדיניות והחלטות הוא זה בו שלושה זרמים מצטלבים יחד: הבעיות, הפתרונות והפוליטיקה. הבעיות – אנו חווים אותן כולנו. משבר כלכלי-חברתי חריף עם בעיות חדשות וישנות הדורשות מענה. הפתרונות – ברור לכול שהמשבר הנוכחי מחייב חשיבה אחרת ואימוץ כלי מדיניות חדשים, והפוליטיקה – אחרי שיתוק מתמשך ושלושה סבבי בחירות, אם הפוליטיקאים שלנו לא ימהרו לעשות 'תיקון', האמון הציבורי יתפוגג באופן סופי ואיתו יכולתם לנהל את המשבר הבא.

איך הדברים מתחברים עם זירת השיח שיצרנו?

על מנת להבין מהי המדיניות הראויה, מקבלי ההחלטות צריכים לשמוע מה אנחנו חושבים, להבין מה הבעיות שלנו ומהם הפתרונות הרלוונטיים בעינינו – האזרחים, הארגונים החברתיים, העסקים, אנשי המקצוע וחוקרי האקדמיה. זירת השיח היא המקום לכנס מחשבות ורעיונות, להציגם ולדון בהם. לאסוף תובנות פרטיות ולחבר אותן לידע מקצועי ונתונים. אם נייצר זירה פעילה ושוקקת, מקבלי ההחלטות לא יוכלו ולא ירצו להתעלם ממה שיקרה בה.

חלון ההזדמנויות שקינגדון דיבר עליו נפתח והשינוי אפשרי. אם נפעל יחד, נוכל להביאו. תקציב המדינה שבדרך ישפיע על מה שיקרה כאן לשנים ארוכות ואסור לשבת בצד ולאפשר לאחרים לקבוע עבורנו בלא מעורבותנו. העולם משתנה, בעולם כזה גם הירארכיות יכולות וצריכות להשתנות. זו הזדמנות בלתי חוזרת למנף את השיח על אחריות המדינה לאזרחיה, לבחון מחדש רעיונות ומושגים, ולהציע שינויים ותיקונים.
בעולם החדש, לקול שלנו יש וצריך להיות מקום. חשוב שנאמר מה צריך להיות סדר העדיפויות התקציבי, מהם הצעדים שהממשלה צריכה לעשות כדי להתגבר על המשבר הכלכלי-חברתי, ואיך צריכים להתנהל שוק התעסוקה ומערכות החינוך, הבריאות והרווחה.

כיצד יתנהל התהליך?

בשבועיים הקרובים אתם/ן מוזמנים ומוזמנות להיכנס לזירה ולהשתתף בשיח. אחרי שתכתבו מה שתכתבו – שורות, פסקאות או דפים, לפי בחירתכם – תתבקשו לסייע בזיהוי וסימון משפטי מפתח, רעיונות ונושאים חשובים בדברים שהציעו כותבים אחרים. אנא עשו זאת.
זכרו, הזירה פתוחה לכולם/ן, יוצגו בה דעות וקולות מגוונים. עם חלקם תסכימו, על חלקם תחלקו. אתם/ן מוזמנים ומוזמנות לקרוא, להגיב, לשאול, לתמוך, להתנגד, להעיר ולהוסיף. עשו זאת, בבקשה, באופן המכבד את הכותבות והכותבים האחרים. עם השלמת התהליך נציג את התובנות המרכזיות שצמחו ממנו וכל אחד ואחת מכם/ן יוכל להשתמש בהן לצרכיו – למהלכים לקידום מדיניות מול מקבלי החלטות, למידה, מחקר או שיח עם חברים.

זה הרגע. בואו לזירה, תשתתפו, תכתבו, תפיצו ותשפיעו!

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

כותבים נוספים

עוד פוסטים בנושא ניהול קהילה

מירנה קציר | 29 בנובמבר 2023

איך לנהל שיחה עם מי שחושב אחרת

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    יוזמה חשובה בעיני. אשמח להתנסות

      שמחה מוזמנת להצטרף לזירת השיח: https://shatil.insights.us/18947

    זמני משבר הם זמנים שמזמנים התבוננות, רפלקציה ושאילת שאלות.
    אני מוצא כי משבר הקורונה משקף ביתר שאת את המחירים הקשים של מגמת צמצום הרווחה וההפרטה שנבחרי הציבור בישראל מובילים בעשורים האחרונים. במסגרת מקצועי אני פוגש אנשים ונשים שמתמודדים עם עוני ביום-יום ומצליחים בקושי לשרוד. בתקופת המשבר הנוכחי הזדמן לי לשוחח עם נשים שחיות בעוני שמעלות חרדה אמתית ביחס ליכולתן לעבור את המשבר ולהצליח לעמוד בעלויות החשבונות והמזון עבור משפחתן.
    אני מציע כי בימים בהם רוב האוכלוסייה חווה את המחירים של צמצום הרווחה- נשמיע כציבור קול משותף הקורא לשינוי מגמת הצמצום לעבר מגמה של השקעה בציבור. ישראל מדורגת מבחינת החוב הלאומי במקום טוב ביחס למדינות הOECD. בעיני, צריך להגדיל את החוב למען השקעה בציבור באמצעות שירותים איכותיים יותר בתחומי החינוך, הבריאות והרווחה וכן באמצעות הרחבת קצבאות שונות ובראשן קצבאות הקיום.
    בימים אלו מספר ארגונים פרסמו ניירות מדיניות שונים, העוסקים באסטרטגיות ההשקעה הספציפיות ובמיפוי המשאבים הקיימים. כולי תקווה שמרחב שיח זה יאפשר לקולות הציבור להשמע ולהלקח בחשבון גם בבית המחוקקים

      ליאור זה יהיה מעולה אם תעבור לזירת השיח ותכתוב גם שם מה אתה מציע: https://shatil.insights.us/18947

    הרחבת קצבאות הקיום בהקדם!
    מצ"ב נייר המדיניות של שמקדם ארגון שומרי משפט רבנים למען זכויות האדם בנושא זה.
    לנייר הדרישות המלא --> https://bit.ly/2TbCfaJ

      מוזמן לשתף בזירת השיח: https://shatil.insights.us/18947

    כתבו תגובה