רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
אזרחים ואזרחיות מישראל וממדינות אחרות מורישים בצוואותיהם כספים או רכוש פרטי למדינת ישראל לטובת מטרות הקרובות לליבם, מה שמוגדר כעיזבון ייעודי, כלומר כזה המיועד למטרה מסוימת.
הממשלה הסמיכה את האפוטרופוס הכללי לייצג אותה במימוש עיזבונות אלו ולשם כך הוקמה ועדת העיזבונות בראשות שופט בדימוס, אשר אחראית על חלוקת הכספים בהתאם לייעוד שקבעו המורישים. הוועדה לא יכולה לסטות מהיעוד המקורי שלשמו הכסף ניתן, ובהתאם לכך היא מפרסמת מדי שנה רשימת עיזבונות הכוללת את נושא העיזבון ואת הסכום שקיים בו.
חלק מהתורמים והתורמות לא מייעדים את הכסף למטרות ספציפיות, ולכן הועדה בוחרת מספר נושאים מדי שנה אותם היא רוצה לקדם, מקציבה להם סכומים יחסית גבוהים של כמה מיליוני שקלים, ומגדירה אותם כנושאי תמיכה עיקריים.
מגוון הנושאים רחב ומשתנה משנה לשנה אך ישנן שתי קבוצות עיקריות:
נושאי תמיכה עיקריים – לרוב אלה נושאים אקטואליים אותם הוועדה מעוניינת לקדם ושיש בהם צורך ממשי, כמו למשל שיקום הכרמל לאחר השריפה, מענים ושירותים בעקבות מגיפת הקורונה וכן הלאה.
עיזבונות מיועדים – עבור מטרות ונושאים ספיציים, שנקבעו מראש על ידי התורמים והתורמות. בשנים האחרונות הנושאים כללו בתי ספר, נזקקים, ספריות ציבוריות, קשישים, יתומים, בתי אבות, עולים, מחקרים, הגנת מדינת ישראל, אנשים עם מוגבלויות ועוד. ראו דוגמאות לפרויקטים ספציפיים שאושרו.
כל מוסד עם אישור ניהול תקין העומד בתנאי הסף יכול להגיש בקשה. אין צורך באישור על סעיף 46א' וגם לא נדרש כרטיס חכם. מוסד, על פי הגדרת הועדה, הינו כל מלכ"ר כך שגם חברות לתועלת הציבור וגם ועדים מקומיים יכולים להגיש בקשות תמיכה.
כל מוסד רשאי להגיש רק בקשה אחת לנושא תמיכה עיקרי או לאחד מהעיזבונות, אך מוסדות עם מחזור הכנסות של מעל 100 מיליון ₪ בשנה יכולים להגיש שתי בקשות. הבקשות יכולות להתייחס רק לפרויקט חדש ותוכלו לבצע אותו רק לאחר אישור הוועדה. לא ניתן לבקש תמיכה על פרויקט שהחל או שבוצע ולא ניתן לבקש מימון לפעילות השוטפת של הארגון.
תנאי הסף הפיננסים בודקים את מחזור העמותה, את אחוז הוצאות ההנהלה והכלליות וכן את יתרת העודפים או הגרעון של העמותה.
תנאים אלו נועדו להקטין את הסיכון שהפרויקט המוצע לא יצא לפועל, ולכן הועדה דורשת מחזור מינימלי של פעילות העמותה ומאפשרת אחוז מקסימלי של גרעון שאולי יש לעמותה. מצד שני, הוועדה לא מעוניינת לתמוך בעמותות שיש להן עודפים גדולים, כלומר שיש להן בעצם יתרות כסף לביצוע הפרויקט.
כאן ניתן לבדוק אם הארגון שלכם עומד בתנאי הסף.
הדד-ליין להגשת הבקשה הוא לרוב עד כ-45 יום מהמועד בו פורסם הקול הקורא.
תהליך הגשת הבקשה מורכב מהשלבים הבאים:
הטופס בנוי ממספר עמודים הכוללים פרטים כללים של המוסד, תיאור העמותה, תיאור הפרויקט, פירוט עלויות הפרויקט והמקורות, וכן צירוף דוחות ומסמכים. רק לאחר השלמת הנתונים או המסמכים הנדרשים בכל עמוד – יפתח העמוד הבא בטופס.
טיפ: אם עדיין אין לכם את כל המידע הנדרש למילוי עמוד מסוים וחשוב לכם להתקדם לעמוד הבא, מלאו תוכן שרירותי כלשהו ואח"כ חזרו לתקן אותו. אל תשכחו לחזור ולתקן אותו!!
טיפ: אל תחכו ליום האחרון כדי להגיש את טופס הבקשה. מקרים רבים של בעיות טכניות שונות מנעו מכמה וכמה עמותות להגיש את הבקשה בזמן.
הוועדה בודקת את התקינות הטכנית של הבקשה ומוודאת שלא חסרים מסמכים או חתימות וכו'. היא שולחת עדכון במייל על ליקויים שיש לתקן או שהיא מאשרת שהבקשה אכן עברה את הבדיקה הטכנית. אחרי הבדיקה הטכנית ישנה המתנה די ארוכה של מעל חצי שנה עד לקבלת החלטת הוועדה.
טיפ: אם אתן חושבות שהוועדה דחתה את הבקשה שלכן שלא בצדק תוכלו להגיש ערעור לוועדה תוך 14 יום מקבלת מכתב הדחייה. אל תהססו להגיש ערעור ולבקש לדון בה מחדש, תוך שאתן מסבירות ומנמקות היטב את הטענות שלכן (מקסימום תצליחו).
יתרונות:
חסרונות:
תמיר שרעבי הוא רואה חשבון המתמחה בגיוס כספים ממקורות ממשלתיים וסמי ממשלתיים כגון משרדי ממשלה, ועדת העזבונות וקרן תובענות יצוגיות.
לאתר תמיר יועצים.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
כתבו תגובה