רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
רוצה לקבל עדכונים מבלוג שיפט?
הצטרפ.י לניוזלטר שלנו
אי אפשר לדעת מה יקרה עם שער הדולר. האם יעלה, ירד או ישאר יציב בשערו הנוכחי, ולכן ההמלצות כאן מוכוונות להגדיל את היציבות התקציבית של הארגון לא את רווחיו בגין המרות מטבע. הפרקטיקה שונה בהתאם לגודל הארגון, גודל הרזרבות, ואופי התזרים. (קראו גם: משבר השווקים הפיננסי ואיך הוא משפיע על הפילנתרופיה)
כשאתם מגישים הצעה לגורם המממן, אתם מבטיחים לבצע פרוייקט בתמורה להענקת כמות של X דולרים. וודאו שגם התורמים מודעים לכך שכל ההוצאות הן שקליות ועל איזה שער חליפין מושתת התוכנית. כשערכתם התחייבות זו, שיערתם ש-X דולרים יתורגמו ל-Y שקלים, וייתכן שכיום, בעקבות ירידה בערך הדולר תקבלו פחות שקלים ממה שציפיתם. משמעות השינוי היא, שתהיו מסוגלים לבצע פחות עבודה עבור אותם דולרים. משום כך כדאי להציג בפני התורמים שלכם תכנית עבודה מעודכנת, המתארת באופן ריאלי מה תוכלו לבצע בתמורה לתרומתם, נכון לערכו הנוכחי של הדולר. בנוסף, הזכירו את התחזקות השקל מול הדולר ובקשו מימון נוסף כדי לפצות על הירידה בשער החליפין.
אם התקציב שלכם עומד על 320,000 ₪ בשנת 2021, ואתם מעריכים ששער החליפין יעמוד על 3.2 – עליכם לגייס 100,000$. בפועל, שער החליפין עלול להיות נמוך יותר – נניח 3.1 – ואז תזדקקו למעשה ל- 103,225$ כדי לממש את יעדי התקציב לשנה זו. אחת האפשרויות לגשר על הפער בין שני התסריטים, היא לכלול את סכום הפער (3,225$) כשורה נוספת בתקציב, תחת הכותרת "אינפלציה ושינויים בשערי חליפין". דיון כן ופתוח בנוגע לאסטרטגיה זו יכול לסייע לגורמים המממנים ולקהילת הארגונים-הבלתי-ממשלתיים. בדיון כזה אפשר לכלול הסכם לגבי השימוש ביתרת הכסף, במידה ושער החליפין יישאר קבוע בשיעור 3.2, או אף יעלה. במקרה כזה, על שני הצדדים להגיע להבנה לגבי תחומים שניתן להשקיע את ההפרש (הגדלת הפעילות, קרן רזרבה, או אפשרות אחרת).
ההכנסות שלכם נפרסות לכל אורך השנה, נכון? אז גם הפיקוח על התזרים צריך להיות פרוס על פני השנה. בנו תזרים מזומנים ל-12 החודשים הבאים, המבוסס על הכנסה ממשית מובטחת, ופקחו עליו מדי חודש, תוך שאתם משווים הכנסות והוצאות בפועל לאלו שתוקצבו.
אל תמתינו משך שנה של הערכות לא מדויקות על מנת להבין שהארגון צריך לבצע קיצוצים תקציביים חריפים. ככל שתקדימו לערוך התאמות בהוצאות, השינויים שתחוו יהיו פחות דראסטיים. קל יותר לערוך התאמות תקציביות באפריל ולפזר את הקיצוצים על פני שמונת החודשים הנותרים, מאשר להמתין לאוקטובר ולפרוס אותם קיצוצים על פני שלושה חודשים.
נהלו משא ומתן עם הבנק לגבי תנאים מיטביים להחלפת דולרים לשקלים. הבנק נוהג לגבות מהלקוח עמלת המרה ובנוסף – מרווח עמלה. זה מסתכם אפקטיבית בעמלה של 1-2% משווי הסכום המומר. כדאי להתמקח עם הבנק ולקבל ציטוט מברוקר עצמאי ייתכן שתוכלו למצוא הצעות טובות להמרה יותר בחוץ. כל המרה צריך לתמחר מחדש ולכן אם הסכום המומר אינו גדול והעלות הכוללת זניחה אל תבזבזו זמן על בדיקות והתחשבנויות.
זוהי דרך שבה ארגונים יכולים להוציא לפועל 'מדיניות ביטוח' ולהבטיח שער המרה קבוע מראש, אם באמצעות בנק או דרך חברת השקעות. הגידור מצריך ודאות גבוהה וכדאי לבצע אותו רק אחרי שנחתם חוזה ברור עם הגורם המממן, וברור לכם התאריך שבו תקבלו את הכסף בפועל (וברור לכם שאכן תקבלו אותו). בדקו הצעות מחיר מגופים שונים שמציעים לכם גידור ושקלו עלות מול תועלת. מה שברור שצריך לעשות בארגונים גדולים בעלי תקציב של מיליון דולר בשנה, אינו ברור בארגונים שתקציבם הוא 100 אלף דולר בשנה.
מבוסס על חומרים שכתבה ליאורה אסא בזמן המשבר הכלכלי ב 2008. הותאם ועודכן על ידי אלינור סידי ב-2021.
וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג
תגובות
כתבו תגובה