קרלוס שטיגליץ |

הקמת עמותה כן או לא

הקמת עמותה

התלכדתם סביב סוגיה שמטרידה אתכם והחלטתם לפעול לשינוי. אתן מקיימות מפגשים בנושא, יצאתם למספר אירועי מחאה, ויש לכן מלא תגובות ושיתופים ברשתות החברתיות. היוזמה תופסת תאוצה ואתם רואים שהמשאבים של הגרעין המייסד לא מספיקים. מכיוון שברור לכם שזאת ריצה למרחקים ארוכים אתם מחליטים לגייס כספים. וזה השלב שבו אתם מחליטים לחשוב על הקמת עמותה.

רגע לפני הליך הרישום

ברגע שאתם בוחרים לרשום עמותה אתם נדרשים לפעול לפי הכללים של רשם העמותות. לכן כדאי מאוד לקרוא את הנחיות הרשם וכן את חוק העמותות ואת התקנון המצוי המוצע. אתם קבוצה של אנשים, נסו לאתר את אלה מבינכם שיהיה להם קל להם יותר לעבור על החומר היבש, להפנים את ההנחיות ולשתף את כולם.

המלצה נוספת, כנסו לאתר משרד המשפטים תחת הכותרת של רשות התאגידים נמצאות הנחיות שיכולות לסייע לכם: להבין איך רושמים עמותה, מהן ההנחיות להתנהלות עמותה, איך ניתן לקבל אישור ניהול תקין ועוד.

בנוסף יצר רשם העמותות מאגר של מעל 150 שאלות נפוצות, וכדאי להקדיש זמן כדי לעבור עליהן. לעיתים אלו שאלות טכניות, אנשים שקיבלו הודעות שגיאה במהלך מילוי הטופס ולעיתים שאלות פרוצדורליות של מה מותר ומה אסור לעשות.

לצד העיון בחומרים ובהנחיות הפורמאליות יש שאלות ערכיות, שנוגעות למניעים שלכם להקמת עמותה וכדאי לבחון אותן גם מול חלופות אחרות. יוזמות חברתיות יכולות להתחיל לפעול תחת קורת גג של עמותה אחרת ובתנאי שמטרות העמותה נמצאות בהלימה עם מטרות היוזמה. האם ניסיתם לחפש עמותה כזו? הנה כמה מהשאלות שאנו ממליצים לשאול, רגע לפני:

  1. עד כמה חשוב לכם ערך העצמאות לעומת ערך הקיימות הפיננסית. ייתכן שפעילות תחת קורת גג אחרת תהיה בטוחה יותר עבורכם?
  2. האם אתם רוצים להירשם כעמותה או כחל'צ ומהו ההבדל בעת הרישום ובכלל?
  3. שאלו את עצמכם איזה סוג של ארגון תרצו להיות. ארגון עם בסיס קהילתי רחב, שמשמעותו מספר רב ככל האפשר של חברי וחברות עמותה או האם אתם רוצים עמותה רזה עם מעט חברים ועדיין לתת מענה לציבור גדול? כאן חשוב להעיר שניתן לייצר פתרונות ביניים. למשל ארגון יכול לשאוף לבסיס קהילתי רחב ועדיין פורמאלית לרשום מעט אנשים כחברים בעמותה, ולאפשר דרכים אחרות למעורבות והשפעה על הארגון ודרכי פעילותו.
  4. בחנו את מידת הנכונות של קבוצת המייסדות והמייסדים לשאת באחריות ובנטל ואת המוטיבציה להתמיד.
  5. הסתכלו סביבכם, בחנו את השדה ושאלו את עצמכם האם יש צידוק בהקמת עמותה? זה שלב שאנחנו ממליצים לדבר עם חברים, קולגות, אנשי מקצוע, וכאלה שיכולים לאתגר את המחשבה .

החלטתם על הקמת עמותה? נצא לדרך

כמה נקודות שאנו רוצים להסב אליהן את תשומת ליבכם בתהליך הרישום.

מספר חברים נדרש כדי להירשם
בעיקרון מספיקים שניים שהם מעל גיל 18. במרבית המקרים לא כדאי להסתפק במספר המינימאלי. רשות המיסים תכיר בכם כמוסד ציבורי לעניין תרומות רק אם יהיו רשומים שבעה חברים, ובתנאי שרובם לא קרובי משפחה.

עניין נוסף, שלא קשור לדרישות החוק, אלא לנראות הציבורית. זה לא נראה טוב כאשר כל שבעת חברי העמותה יהפכו אוטומטית לחברי ועד, ושניים מתוכם ימונו לוועדת ביקורת. הדבר יכול להיראות כאילו הקמתם עמותה לקידום אינטרסים אישיים, ולכן בשלב זה כדאי להגדיל את המעגל, ולהציע לבעלי עניין נוספים להצטרף. עוד משהו לקחת בחשבון – חברות וחברי ועד לא יכולים לעבוד בארגון ולקבל שכר. לכן, חברת ועד שתרצה להגיש מועמדות לניהול הארגון ולקבל שכר תצטרך להתפטר תחילה מהוועד.

מטרות ציבוריות
ברשות המיסים יש הגדרה של מטרות ציבוריות (ראו הסבר באוגדן של מנהיגות אזרחית). חשוב שתעיינו ברשימה זו. עמותה לא חייבת לאמץ את אחת המטרות אלא אם היא מעוניינת לקבל הכרה כמוסד ציבורי.

בחירת שם לעמותה
עולה מההנחיות שעליכם לבחור 3 שמות לפי עדיפות. הסיבות שיכולות להביא לפסילה של שם מפורטות בהנחיות, הנה חלק מהן: שם מטעה, דומה, פוגע, לא ברור, לא מתחבר למטרות ועוד. אפשר לבדוק בגיידסטאר שמות קיימים. חשוב שתתייעצו ביניכם ותחליטו יחד על סדר העדיפות בנוגע לשם. תקדישו לכך זמן. למשל שמות ארוכים מידי מקשים אחר כך על ההתנהלות, נסו לחשוב על שם קצר יחסית שמבהיר את המהות של הארגון. בחנו את השם גם בתרגום לערבית ולאנגלית. שימו לב לגבי התרגום לאנגלית, עליכם לתרגם אותו במדויק.

פעילות שנוהלה על ידי תאגיד אחר שיש כוונה להעבירה לעמותה החדשה
במקרה שפעילות, קניין רוחני, כוח אדם עוברים מגוף לגוף עשוי רשם העמותות לדרוש הבהרות. עליכם יהיה להוכיח שהדבר לא נעשה במרמה או כמחטף בעקבות סכסוך או כדי להתחמק מפתרון בעיות או חובות שקיימים בעמותה האחרת.

דרך הגשת הבקשה
אפשר להשלים את כל תהליך הרישום בצורה מקוונת, אבל אין בעיה להגיש גם בשיטה הישנה ולמסור את הטפסים במעטפה באחת הלשכות הקרובות למקום המגורים או הפעילות. כך או כך תצטרכו להוריד מסמכים ולהחתים את המייסדים ועורך דין, ואחרי זה לסרוק ולצרף את המסמכים החתומים.

תצהיר המייסדים בפני עורך דין
שימו לב, מי שחותם כמייסד חותם בו זמנית גם על הנכונות לשמש כחבר ועד. מייסד הוא למעשה חבר ועד עד לכינוסה של האסיפה הכללית.

רישום תושב זר כמייסד – קחו בחשבון שהדבר הזה ידרוש פרוצדורה מורכבת של אימות זהות. לכן שווה לחשוב טוב טוב אם אכן חיוני. לא מדובר על ישראלי המתגורר בחו"ל, אלא על תושב שאין לו אזרחות ישראלית.

תקנון
הרישום מחייב בחירת תקנון. ככל שבוחרים בתקנונים המוצעים על ידי משרד המשפטים, הכוונה לתקנון המצוי או לתקנון עם שינויים סטנדרטיים, כך הפרוצדורה קלה, מהירה וחלקה יותר. האסיפה הכללית יכולה תמיד להתכנס לאחר אישור הקמת העמותה, להחליט על שינויים בתקנון ולפנות לרשם עם הסעיפים המתוקנים. לאחרונה יש אפשרות נוספת ושווה לעיין באתר של רשות התאגידים. עוד דבר שכדאי להיות מודעים אליו. אימוץ התקנון המצוי עם שינויים סטנדרטיים יאפשרו גמישות מבחינת אלה שיכולים להיבחר לשמש כמורשי חתימה, כמו למשל ממלאי תפקידים בשכר.

מטרות
הימנעו מלציין מטרות רבות שיקיפו כל פעילות אפשרית עתידית, הרשם לא יאשר זאת. המטרות חייבות להיות ברורות וממוקדות, מעשיות וניתנות להשגה, ואשר משקפות את שם העמותה.
קחו בחשבון שהמטרות נבחנות על ידי הרשם לאחר שנתיים. אם לא התקיימה פעילות הנוגעת לחלק מהמטרות במהלך אותה תקופה, קיימת אפשרות שהרשם יבקש למחוק אותן.

הגשת המסמכים
כאמור, לצורך החתמות עליכם להוריד ולהדפיס את כל המסמכים. תעברו על הכל. תוודאו שלא פספסתם ומילאתם כל מה שנדרש ובפרט שדות החובה המסומנים באדום. כל חוסר במסירת פרטים יגרור עיכוב וחבל.
חשוב. שמרו על המספר שתקבלו המציין את מספר הבקשה. למקרה שתתבקשו להשלים מסמכים. תדפיסו ותשמרו עותק. תדאגו לנצל את האופציה של שמור כטיוטה, כדי שאם תצטרכו להפסיק באמצע את תהליך המילוי תוכלו לחזור למקום האחרון אליו הגעתם.

פתיחת חשבון בנק
שימו לב שרק לאחר הקמת העמותה אפשר לפתוח חשבון בנק.

תאריך תחילת הפעילות מול תאריך קבלת אישור על רישום העמותה
ייתכן שתחילת הפעילות, מכל מיני טעמים תתרחש מאוחר ממועד הרישום. עליכם לשלוח תצהיר על תאריך תחילת הפעילות, בין אם היא כספית או לא.

הכתבה הבאה בסדרה

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה