יאנה זמלמן |

צעירים חסרי מנוח: איך תעשו מקום לצעירים בארגון

צעירים בארגון

שילוב צעירים בארגון זה אתגר שהרבה מאוד ארגונים מתמודדים איתו. הצעירות והצעירים הם דור ההמשך של הארגון. הם מביאים הרבה פעמים להט לוחמני ואנרגיה מתפרצת שחסרים בארגונים וותיקים וממוסדים.

מה אפשר לעשות כדי למשוך צעירים לארגון? שוחחנו עם פעילים, מנהלות ומנהלים בארגונים: מגמה ירוקה, עומדים ביחד, קולאקטיבי.ת, פורום המשפחות השכולות, מחאת הנוער למען האקלים ואלטרואיזם אפקטיבי, על איך הם משלבים צעירים בארגון, וזיהינו כמה פרקטיקות שארגונים אלה מאמצים, כדי לרתום צעירים אקטיביסטיים לפעולה.

10 תנאים להצלחה בעבודה עם צעירים בארגון

דברו על מה שקורה באתר האינטרנט של הארגון וחברו אותו לפלטפורמות בסושיאל – ארגונים חברתיים רבים אינם מזמינים בצורה מפורשת צעירים דרך אתר האינטרנט שלהם. האתר הוא הפנים של הארגון, והוא מקום מצוין להתחיל בו פנייה ממוקדת אל צעירים. נוער למען אקלים עושים זאת מצוין באתר האינטרנט שלהם ומציינים את כל הפלטפורמות בהן ניתן להתעדכן.

ערוץ תקשורת שמעורר רגש – מפרקים את מושג המחאה למשהו נגיש וזמין לצעירים: מסרים ברורים, קצרים ומפעילים רגשית בסושיאל. דנה ללקין אוצרת תערוכה עדות מקומית מדברת על כך שויזואליה מפעילה רגשית, מושכת את תשומת הלב וקשה להתעלם ממנה: ״כנראה שיש דבר אחד או שניים שמרתיח את הדם… מה שהכי קרוב ללב, מה שרלוונטי לחיים שלי… בזה אני מתרכז״ כרמל, פעיל בעומדים ביחד מתייחס למה מניע אותו לעסוק באקטיביזם. צעירים מגיבים, מביעים את דעתם, דנים וצורכים מידע באינסטגרם, וזו דרך טובה לערוץ תקשורת עם צעירים.
ערוץ האינסטגרם של נוער למען אקלים ושל קולאקטיבי.ת הם דוגמה טובה לכך.

קודם כל להרגיש שייכת אחר כך לצאת לפעולה – זה אולי מפתיע, אבל בקרב צעירים ובפרט צעירות אקטיביסט נתפס כמישהו מבוגר ופחות נשי. נשים צעירות לעיתים מפרשות את המושג אקטיביזם בצורה מאוד צרה, מה שמרתיע אותן לזהות תחומי עניין ופעילויות רלוונטיות להן. מחסור במודלים לחיקוי מגבילים את הבחירות, החלומות והעשייה של הצעירים. על ידי גיוון והכלה ניתן למשוך לארגון צעירים וצעירות שלא בהכרח רואים את עצמם כפעילים ומשפיעים על החברה. ושלא תיטעו רק מראית עין של גיוון לא תעשה את העבודה. תיפנו לכל המגדרים, תרגמו את המסמכים לשפות נוספות, תפגישו את הצעירים והצעירות עם דמויות שיכולות לשמש כמודל חיקוי לעשייה חברתית.

טיגיסט מקולאקטיב.ית עושה זאת באמצעות יצירת מרחב של שייכות ״אנחנו יוצרים מרחב סטרילי בו לא ישפטו אותי, ואין צורך להסביר את עצמי… אנחנו מחפשות שייכות לאו דווקא ישראלית, אלא יותר קבוצת שווים״ צעירים מחפשים קבוצת שייכות, למשל הקהילה השחורה, מרחב בו הם יכולים להיות מה שהם וכפי שהם, ללא תיווך והסברים מיותרים. לארגונים יש את ההזדמנות ליצור מרחב שכזה לצעירים.

מאקטיביזם לאלטרואיזם – עומרי פעיל באלטרואיזם אפקטיבי מדבר על איך לתעדף בעשייה חברתית. במקום לדבר על אקטיביזם דברו על אלטרואיזם. אקטיביזם לא מדבר אל כולם ואפילו יכול להרתיע. אנחנו נותנים פרשנות שונה למילים, אקטיביזם יכל להתפרש כמשהו חסר רסן, אלים או כבזבוז אנרגיה. טיגיסט מקולאקטיב.ית מספרת כיצד הארגון פועל מתוך הקהילה ולמען הקהילה ״בשבילנו בעצמנו… מבפנים החוצה… פחות עסוקים בלהגיב למה שקורה בחוץ…״

אם אין לכם פודקאסט לא שומעים אותכםהסכת מאפשר הנגשה של מגוון תכנים, משמעויות, היבטים, התלבטויות הקשורים בנושא שאתם מעוניינים לקדם, וצעירים שומעים אותם. ספוטיפיי מפרסמת נתונים על עולם הפודקאסט בישראל לשנת 2020 ו-30% מהמאזינים הם משתמשים עד גיל 24. אל תשכחו לדבר על סיפור אישי ואנושי כי את הסיפורים זוכרים ואת השאר פחות. עמותת שוות למשל שפועלת לחיזוק תחושת הערך העצמי של נערות ונותנת להן כלים שיאפשרו להן לממש את שאיפותיהן, מעלות בכל פרק את סיפורה הלא מוכר של אישה מעוררת השראה מתקופה שונה לאורך ההיסטוריה.

מבוגרים יכולים למלא תפקיד חשוב בעבודה עם צעירים – מבוגרים יכולים למלא תפקיד חיוני בארגונים המנוהלים על ידי צעירים למשל על ידי גישה למשאבים ולרשתות שלא זמינים לבני נוער. מבוגרים יכולים לשמש מודל חיקוי, מנטורים ולתת הכוונה. עבור רבים מהצעירים זו גם הדמות שהם ירצו לעבוד איתה כאשר יכנסו לעולם התעסוקה. ארגונים חברתיים הם מקום מצויין ללמוד כישורים חדשים. תראו להם את מה שאתם כבר יודעים, איך לתכנן ולהציב מטרות, כלים לקבלת החלטות, שקפו להם את נקודות החוזק שלהם. דוגמה לחיבור של מבוגרים לארגון צעירים הוא נוער למען אקלים, שאמנם לא מאפשרים מעורבות של מבוגרים ומגבילים את גיל ההשתתפות עד גיל 18, אך נעזרים במבוגרים ובארגונים אחרים, כמו מגמה ירוקה בארגון אירועים למשל.

דברו איתנו בגובה העיניים ואיפה שאנחנו נמצאים – מרחבים אקטיביסטיים בהם מבוגרים הם דומיננטיים, צעירים רבים מרגישים כי מזלזלים במה שמדאיג אותם. תקשיבו למה שיש להם לומר ותנו לכך במה. סביבה פחות היררכית המאפשרת שיח ישיר, בגובה העיניים תאפשר תקשורת טובה יותר ומזמינה יותר לצעירים. פלטפורמת טיקטוק היא דוגמה למדיום המאפשר פניה פחות פורמאלית לקהל צעיר יותר, זה המקום לתקשר אקטיביזם ומחאה לצעירים בשפה שלהם.

הזמן שלי יקר – יש סיכוי גבוה יותר שצעירים יקחו חלק בארגון חברתי אונליין וגם אופליין כשהם רואים שלעשייה שלהם יש משמעות. צעירים מוכנים להשקיע מזמנם כאשר יש פגיעה בערך משמעותי עבורם.

תומר פעיל במגמה ירוקה סיפר על החשיבות של עשייה משמעותית.״המקום שלי הוא משמעותי ואני לא מבזבז את הזמן. זה ערך חשוב עבורי… אני עושה תיעדוף מה חשוב יותר ופחות״ כמו שהזמן שלכם יקר ככה גם הזמן של הצעירים, לכן חשוב ליצור מסגרות זמן ברורות עם תוכן ועשייה משמעותיים. אל תאחרו לפגישות, וכבדו את הזמן של הצעירים כמו שאתם מכבדים את שלכם.

סוף העולם מגיע אך יש לנו את הכח להשפיע – אי אפשר לשנות מתוך ייאוש, תקווה היא מרכיב חשוב. חשוב להעביר מסר על דחיפות, יחד עם ההבנה כי ניתן להשפיע על המציאות הקיימת. הצגת מציאות מורכבת יותר ופחות דואלית תלמד על גמישות מחשבתית, ראיה ביקורתית וגם תעביר מסר מעצים יותר לצעירים כי יש להם את הכח להשפיע.

בהקשר של מורכבות המסר ויצירת תקווה מתייחס כרמל מעומדים ביחד לחשיבות של ארגון שלומד ומתפתח: ״לומדים מתנועות אחרות בחו״ל, לומדים מהימין, לומדים על גוש אמונים״. אחת הסיבות שהצטרף דווקא לארגון זה, כיוון שארגונים אחרים היו בסטיגנציה במקרה הטוב ודעיכה במקרה הרע. לצעירים יש את הדחף, האנרגיה לחקור ערכים ואידיאולוגיה. למבוגרים לא תמיד יש את הפריבילגיה הזאת, לעומתם עם הצעירים אפשר לדבר על מהות, על ערכים וההשלכות של פגיעה בערכים. לארגונים יש הזדמנות ליצור מרחב של שיח משמעותי ״אנחנו מדברים על נרטיבים, השיח פתוח, מעמיק, דוגרי" אומרת תמר מנהלת פרויקטים של צעירים מפורום המשפחות השכולות.

לא רק דיסטופיה גם אוטופיה – הזמינו את הצעירים לחוויה מהנה. קולאקטיב.ית מארגנים פסטיבל ״אוטופיה שחורה״ ופורום המשפחות השכולות מארגן מחנה קיץ לנוער, זו דריסת רגל ונתיב גישה לארגון.

ארגונים יכולים לפעול יחד עם דור ההמשך למען שינוי חברתי אך שילובם מצריך השקעה של זמן וכח אדם. כדי למשוך את הצעירים לארגון ולהשתמש באנרגיה שהם מביאים איתם חשוב לקחת בחשבון את הצרכים שלהם ולתת את הדעת לדפוסי הפעולה שלהם. ללא ספק צעירים הם מקור לרעיונות יצירתיים וכדאי לתת בארגון מקום לנוכחות וגם לקול שלהם.

משפיעות על העולם? מקדמים שינוי חברתי?

פנו אלינו ליעוץ

הצטרפו לרשימת המנויים שלנו

וקבלו מייל עם תכנים חדשים שעולים לבלוג

    תגובות

    כתבו תגובה